Mangochutney

Mangochutney

Mangochutney is een van de bekendste chutneys. Leuk om te maken als de groenteboer op de markt de mango’s eens in de aanbieding heeft.
Bereidingstijd: 120 min.

Dit heb je nodig:

  • 1 kg mango’s (schoongemaakt gewicht)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • Verse gember, ter grootte van een duim, fijn geraspt
  • 10 kardemompeulen, gekneusd
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 2 zure appels in stukjes
  • 500 ml water
  • 375 ml wittewijnazijn
  • 400 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl zout

Zo ga je te werk:

  1. Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees van de pit.
  2. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  3. Verwarm de olie in een grote pan en bak de ui een paar minuten aan.
  4. Voeg de gember toe en zet het vuur lager.
  5. Laat de ui zo’n tien minuten rustig bakken.
  6. Zet het vuur weer wat hoger.
  7. Voeg nu alle specerijen behalve de kurkuma toe en bak ze aan.
  8. Voeg dan de kurkuma, de stukjes appel, het water en de mango toe.
  9. Roer het geheel goed door, breng het aan de kook en laat het zo’n half uur pruttelen.
  10. Voeg nu de azijn, de suiker en het zout toe en laat het nog een half uur zachtjes koken.
  11. Roer regelmatig, zodat het niet aanbrandt.
  12. De chutney is klaar als je met een houten lepel een streep over de bodem kunt trekken, en deze streep even blijft ‘staan’.
  13. Schep de chutney in schone, hete potten.
  14. Draai de deksels erop en laat de potten rustig afkoelen

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.