Bijzonder dessert: Zeeuwse boluspizza

Bijzonder dessert: Zeeuwse boluspizza

Bij pizza denk je niet meteen aan een zoet toetje. Deze Zeeuwse boluspizza is dat wel. Gemakkelijk te maken en overheerlijk!
Bereidingstijd: 40 min. 

Dit heb je nodig:

  • 100 g walnoten
  • 100 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 6 el bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • mespuntje speculaaskruiden

Voor de bodem:

  • 250 g (spelt)bloem
  • snuf zout
  • 1 zakje gist
  • scheut olijfolie
  • 250 g warm water

 

Om het geheel extra lekker te maken, kan je de boluspizza serveren met bolusijs en babbelaarroom. Hiervoor heb je nodig:

  • boerenroomijs
  • bruine suiker
  • kaneel
  • babbelaars
  • boerenroom.

Zeeuwse boluspizza maken

Zo ga je te werk – pizzabodem:

  • Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed er een soepel deeg van.
  • Laat dit een uur rijzen op een warme plek. 

Zo ga je te werk – vulling:

  • Kneus de walnoten en weeg 100 gram af.
  • Roer de roomboter romig met de bruine suiker, de kaneel en de speculaaskruiden (voor een beetje pit).
  • Roer als laatste de walnoten erdoor.
  • Maak van pizzadeeg kleine rondjes en besmeer ze met de walnootpasta.
  • Bak de pizzaatjes in een hete houtoven, of op 230 graden in een gewone oven, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Serveer met bolusijs en babbelaarroom.
  • Bolusijs maak je door boerenroomijs te mengen met bruine suiker en kaneel, op zo’n manier dat het een gemarmerd effect heeft.
  • De babbelaarroom maak je door babbelaars te smelten in boerenroom. Verwarm het geheel en roer tot de babbelaars zijn opgelost. Koel de room vervolgens weer.

Tip: Het is ook lekker om de bruine suiker te vervangen door gembersiroop en ½ cm geraspte verse gemberwortel.

Dit recept is van Nicole Provoost uit het Zeeuwse Goes. Zij gebruikt al het lekkers dat haar provincie te bieden heeft. Meer recepten van Nicole vind je in Landleven nummer 8, 2018.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.