34 keukentips voor plattelandsbewoners

34 keukentips voor plattelandsbewoners

Wonen op het platteland is heerlijk, maar brengt -eerlijk is eerlijk- ook veel werk met zich mee, zeker in de oogsttijd. Hoe verwerk je bijvoorbeeld je groente en fruit? Landleven zet 34 praktische keukentips voor je op een rij, zodat je meer kunt genieten met minder werk. 

  1. Veel paardenbloemen op je erf? Het jonge blad is prima te eten als ‘molsla’. Daarvoor wordt het gebleekt door het met zand te bedekken zoals in een molshoop, of door er een bleekpot over te plaatsen. Gebruik het in een salade zoals je rucola zou gebruiken.
  2. Met een eitje van eigen kippen en een staafmixer maak je in een handomdraai de lekkerste mayonaise. Doe de dooier in een hoge mengbeker met 2 t. dijonmosterd, 1 tl wittewijnazijn, 1 tl ijskoud water en een beetje zout. Giet hier 2 dl zonnebloemolie op. Zet de staafmixer erin en mix tot de mayonaise gaat binden. Beweeg de staafmixer nu langzaam naar boven tot alle olie is opgenomen. 
  3. Suiker maakt je jam langer houdbaar. Wil je toch graag de suiker weglaten of vervangen, werk dan nog schoner dan normaal. Dus steriliseer de potten goed, werk met brandschone materialen en was vaak je handen tussendoor. Gebruik kleine potjes, want een geopende pot jam zonder suiker is maar 4 dagen houdbaar in de koelkast.
  4. IJs maken kan ook zonder ijsmachine. Vries je ingrediënten in en een diepvriesbak en roer de substantie elk half uur los met een vork of garde. Als het mengsel aan de rand begint te bevriezen maar in het midden nog vloeibaar is, is het tijd om te roeren. Laat minstens 3 uur invriezen.
  5. Bieten schoonmaken is een vies werkje. Een tip is om ze buiten in een stevige mand te leggen en de hogedrukspuit erop te zetten. Zo worden ze makkelijk en snel brandschoon!
  6. Baksoda of natriumbicarbonaat is bekend als rijsmiddel maar heeft nog 1001 toepassingen. Zo neemt het geurtjes op van koelkast of snijplank.
  7. Twijfel je hoe lang je je appels en peren kunt bewaren? Probeer het uit en proef. Zet een doosje koel weg, eentje wat minder koel en bewaar een deel op de fruitschaal. Sommige rassen doen er maanden over om op smaak te komen. Hoe eerder ze op smaak zijn, hoe korter te bewaren.
  8. Maak frisse citroenlimonadesiroop door het sap van tien citroenen aan te vullen met water tot 1 liter. Voeg 1,5 kg suiker toe en verwarm al roerend tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Meng 10 g citroenzuur met een scheutje kokend water en laat ook afkoelen. Meng het zuur samen met de rasp van 4 citroenen door de vloeistof en giet in flessen. Leng het aan met koud water, met of zonder prik. 
  9. Dubbelgedopte tuinbonen zijn extra lekker en zacht van smaak. Na het verwijderen van de peul haal je ook het buitenste velletje van de boon weg.
  10. Stoofpotten, bouillon en rijst werden vroeger langzaam gegaard in een hooikist. Goed ingepakt en toegedekt in bed kan echter ook.
  11. Soda is ideaal om potten en flessen brandschoon te maken voor wecken en inmaken. Voeg een half kopje toe aan heet water om je weckglazen af te wassen. Spoel goed na met heet water en laat drogen.
  12. Kip is perfect gaar bij een kerntemperatuur van 75 graden. Controleer dit met een vleesthermometer in het dikste deel van de dij.
  13. De vriezer ontdooien? Neem daarvoor de tijd en gebruik geen föhn, heet water of andere warmtebronnen. Je vriezer kan er onherstelbaar door beschadigen.
  14. Kweeperen maak je schoon door met een zachte doek het vilt eraf te wrijven. De meeste smaak zit in de schil, dus laat die het liefst zitten.
  15. Van gedroogde groenten en kruiden maak je zelf bouillonpoeder. Maak de ingrediënten van uw keuze fijn en droog zo lang mogelijk, tot ze knisperen. Meng met peper en andere specerijen naar smaak in de keukenmachine en voeg dan eventueel zout toe. In een gesloten pot is het mengsel circa een jaar houdbaar.
  16. Maak zelf heerlijk romige hangop door een liter volle boerenyoghurt een nacht te laten uitlekken in een vergiet bekleed met een vochtige, schone theedoek.
  17. Aardbeien moet je nooit in de koelkast bewaren. Bewaar ze op een koele, donkere plek, zoals in de kelder en eet ze vooral snel op.
  18. Een overschot aan courgettes is heerlijk te verwerken in zoetzuur. Doe ze in stukjes in een pot, zonder de zaadlijsten, en druk goed aan. Breng gelijke delen water en inmaakazijn aan de kook en voeg naar smaak zout en een zoetmaker toe. Giet dit heet in de potten tot 1 cm onder de rand. Sluit de potten af en laat ze een week of twee op smaak komen. Ze zijn een half jaar houdbaar. 
  19. Maak zelf hazelnootpasta door hazelnoten heel fijn te malen in de keukenmachine, in circa 5 minuten. Voeg cacao, poedersuiker, zout en vanille toe en laat de machine weer 3 minuten draaien. Voeg nu zonnebloemolie toe in een straaltje terwijl de machine draait en let erop dat de pasta niet te dun wordt. Bewaar de pasta in een schone pot in de koelkast. 
  20. Controleer regelmatig je weckspullen. Kijk of de glazen geen barstjes vertonen en controleer vooral de elastieken. Bij twijfel: vervang ze door nieuwe. 
  21. Lekker fruit geeft flauwe wijn. Om zelf wijn te maken gebruik je vooral zuur en bitter fruit. Bekijk hier tips om wijn te maken.
  22. Schorseneren schil je makkelijk onder water. Doe ze in een bak koud water met een scheutje azijn en schil ze terwijl je ze ondergedompeld houdt.
  23. Is het lipje van de weckfles afgescheurd? Doe 2 dekselklemmen op de pot en zet de pot een paar minuten ondersteboven in warm water. De deksel komt dan vanzelf los als je de weckklemmen verwijdert.
  24. Appels drogen zonder droogmachine? Leg de schijfjes op een rooster en droog ze in 6 à 7 uur op 65 graden in de oven, met de deur op een kier. Bewaar ze in een blik. 
  25. Heerlijke waterijsjes maak je van aardbeien en takjes munt. Doe ze in ijslollyvormpjes en vul af met citroenlimonade. Laat dit bevriezen in een paar uur.
  26. Gefermenteerd voedsel zoals zuurkool is heel goed voor de spijsvertering. Op www.landleven.nl/zuurkool vind je een stappenplan om zelf zuurkool te maken. 
  27. Maak zelf frambozenazijn van 300 g frambozen en 200 ml balsamicoazijn. Laat de azijn met het fruit inkoken tot de helft van het oorspronkelijke volume. Zeef en giet over in een mooi flesje. Lekker in een saladedressing gemengd met wat goede olijfolie.
  28. Aangebrande pannen krijg je schoon door ze uit te koken met water en een schep soda. Ook de oven is goed te reinigen met soda. Zet een ovenschaal met heet water en een schep soda een half uur in de oven op 200 graden of giet een bodempje van het mengsel op de bakplaat en laat een tijdje inwerken. Laat afkoelen en veeg het vuil weg met een vochtige doek. 
  29. Duindoornbessen zijn het makkelijkst te verwerken als je de geoogste takjes eerst een paar dagen in de vriezer legt. Doe de takjes dan in een plastic zak en sla deze op het aanrecht. Zo laten de bessen makkelijk los van de stekelig takken. Was ze daarna in ruim water.
  30. Vries kruiden in in ijsblokjesvormen, in een beetje water, olie of boter. Je kunt elk kruid apart in een vakje doen, of alvast een mix maken van bijvoorbeeld Italiaanse kruiden of tuinkruiden. De kruidenblokjes zijn in de vriezer een maand of 6 houdbaar.
  31. Het alcoholpercentage is een goede indicatie voor de schenktemperatuur van bier. Hoe minder alcohol, hoe kouder je het bier serveert.
  32. Vetvlekken in textiel verwijder je met citroenzeep. Maak de zeep een beetje vochtig met lauw water en smeer de vlek ermee in. Laat even intrekken en spoel uit of was in de wasmachine.
  33. Door zuur toe te voegen aan stoofvlees wordt het malser en zachter. Braad het vlees aan en voeg dan een scheut rode wijn, mosterd, azijn of citroensap toe. Een fijngesneden kiwi werkt ook! 
  34. Gebruik voor zelfgemaakte pesto eens geen basilicum maar een ander kruid, zoals munt of peterselie. Je kunt zelfs zevenblad of radijsgroen gebruiken in een verrassend smakelijke pesto. De pijnboompitten kun je vervangen door zachte noten zoals walnoten, cashewnoten of amandelen.