Hoe snoei je taxus? 5 tips

Hoe snoei je taxus? 5 tips

Taxus is makkelijk te snoeien. Als de taxus eenmaal in vorm is, loopt de heggenschaar er zo langs. Pieter van Delden van Tuinfleur in Oostwold legt je uit hoe je taxus kunt snoeien en in perfecte conditie houdt.

  • Start na de aanplant van taxus met het toppen van de struikjes.
  • Taxus groeit minder snel en heeft daardoor minder zorg nodig. 1 tot 2 keer snoeien per jaar geeft een mooi strak effect.
  • Taxus groeit compact en is daardoor makkelijk in vorm te houden. Voor de haag op hoogte is, hou je hem zo egaal mogelijk. Op het moment dat de haag de gewenste hoogte heeft bereikt, hou je hem op die hoogte bij.
  • Als taxus eenmaal goed gesnoeid is, is bijhouden door de compacte groei eenvoudig.
  • Er zijn verschillende soorten taxus. Pieters favoriet is Taxus baccata: “Die heeft een dichte groei. Veel andere soorten vallen uit elkaar en dan blijft het aanmodderen met de haag.”

Hoe snoei je een beukenhaag?

Lees ook Pieters tips voor het onderhoud van een beukenhaag. Een beukenhaag kan veel hebben en is prima te onderhouden met één snoeibeurt per jaar. 

NAAR DE TIPS


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.