Fietsen over de Zeeuwse heide bij het Paulinaschor

Fietsen over de Zeeuwse heide bij het Paulinaschor

Het Paulinaschor is een prachtig schorren- en slikkengebied aan de Zeeuwse Westerschelde. Het is een echt vogelparadijs en er groeien en bloeien allerlei mooie planten, waaronder de paarse lamsoor. Niet voor niets wordt het Paulinaschor ook wel de Zeeuwse heide genoemd. Ontdek deze route in een bijzonder deel van Nederland!

Fietsen over de Zeeuwse heide bij het Paulinaschor

De fietsroute in het kort

  • ‘Zeeuwse heide’ bij het Paulinaschor – 41 km
  • Provincie: Zeeland
  • Startpunt: Markt 10, 4521 BN Biervliet

Fietsen over de Zeeuwse heide bij het Paulinaschor - knooppunten

Schapen op het Paulinaschor

Tot na de Tweede Wereldoorlog graasden schapen op het Paulinaschor. De resten hiervan zijn nog te zien in de vorm van schapendammetjes en oeverwallen. Deze werden gebruikt om de verschillende delen van het schor met elkaar te verbinden en een veilige plaats te bieden bij hoogwater.
 

Waarom ‘Zeeuwse heide’?

Op de hoger gelegen oeverwallen groeien strandkweek, zeealsem en schorrekruid, maar in de kommen komt vooral veel lamsoor voor. In de bloeiperiode van deze plant – de nazomer – kleuren de lamsoorvelden paars en dit zorgt voor een uitstraling die lijkt op de heidevelden op andere plekken in Nederland. Hierdoor heeft lamsoor hier ook wel de bijnaam ‘Zeeuwse heide’ gekregen.

Klik om de kaart te vergroten


Fietsen door de Zeeuwse heide bij het Paulinaschor

De route is samengesteld door Fietsen123 met behulp van de knooppuntenkaart van de Fietsersbond. Op www.fietsen123.nlvind je meer dan 750 fietsroutes door heel Nederland.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.