Home > Lekker eten > Drankjes > Maak zelf heerlijke oranjebitter
Maak zelf heerlijke oranjebitter
Als het Koningsdag is, nemen we wat lekkers. Maar wat maakt het uit als die heugelijke dag al is geweest? Deze oranjebitter kan bijvoorbeeld makkelijk vaker. Want ook na Koningsdag kunnen we proosten op de Oranjes. Proost!
Bereidingstijd: 90 min, 3 weken.
Dit heb je nodig:
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 8 kardemompeulen
- 1 tl anijszaad
- 100 g suiker
- 50 ml citroensap
- 500 ml wodka
- 500 ml water
Zo ga je te werk:
- Boen de sinaasappel en de citroen goed schoon en schil ze dun. Let erop dat je zo min mogelijk wit mee schilt.
- Leg de reepjes schil op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze in een uur in een lauwe oven op 50 graden. Je kunt ze ook drogen in de buurt van een (hout)kachel of andere verwarming. Droog de schillen dan net zo lang tot ze kurkdroog zijn, dit duurt enkele uren tot dagen.
- Plet de kardemompeulen met de bolle kant van een lepel.
- Doe de citrusschillen in een schone, droge weckpot en voeg de kardemompeulen, het anijszaad, de suiker, het citroensap en de wodka toe.
- Schud het geheel goed door en zet de pot weg op een donkere plek.
- Laat drie weken trekken.
- Zeef dan de vloeistof en giet deze terug in een schone glazen pot of fles.
- Meng er nog een halve liter water door en de oranjebitter is klaar.
- Wil je dat het drankje mooi oranje kleurt? Voeg dan wat oranje kleurstof toe. Het staat mooi, maar is niet nodig voor de smaak.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.