Speciaal advocaatje

Speciaal advocaatje

Wie houdt er eigenlijk niet van: een lekkere likeur, advocaatje of glaasje boerenjongens op zijn tijd? Zelfgemaakt natuurlijk het allerlekkerst! In Landleven 3 van 2018 vind je 5 lekkere recepten. Hier alvast de advocaat.
Aantal personen: 2.
Bereidingstijd: 35 min. 

Dit heb je nodig:

  • ½ vanillestokje, alleen de zaadjes
  • 100 g eidooiers (ongeveer 5 tot 7 dooiers)
  • 75 g witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 100 ml Licor 43

Verder nodig:

  • keukenthermometer
  • bak (of de gootsteen) met ijskoud water

Zo ga je te werk:

  1. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje.
  2. Meng de vanille met de eidooiers, de suiker en zout in een ruime kom. Zet deze kom op een kleiner pannetje met heet water op het fornuis. Klop de ingrediënten door elkaar, voeg de likeur toe en verwarm het geheel nu rustig kloppend au bain-marie.
  3. Blijf rustig roeren tot het geheel langzaam dikker wordt en het mengsel 62 graden bereikt. Haal de kom dan direct van het vuur en zet hem in het ijskoude water. Blijf roeren tot de advocaat is afgekoeld.
  4. Voor het beste resultaat zeef je de advocaat om eventuele klontjes te verwijderen.
  5. Bewaar de advocaat in een schone pot in de koelkast, daar blijft hij zo’n drie tot vier weken goed.

Tip: je kunt de advocaat ook maken met neutrale wodka, een zachte, witte rum of gin. Traditioneel wordt hij gemaakt met brandewijn of jenever, maar dat geeft een iets sterkere smaak.

 


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.