Zo doe je dat: je eigen wasmiddel maken

Zo doe je dat: je eigen wasmiddel maken

Ageda Venema uit Assen probeert zo groen mogelijk te leven. Om te laten zien hoe simpel het kan zijn, deelt zij haar recept voor zelfgemaakt wasmiddel. Met dit eenvoudige recept maak je 5 liter wasmiddel voor de witte was. Bekijk ook eens hoe je etiketten maakt voor je zelfgemaakte schoonmaakmiddelen.

Dit heb je nodig:

  • 5 l kokend water
  • 80 g (zilver)soda
  • 80 g zeep (Sunlight, Marseille, Aleppo of biologisch)
  • rasp
  • afsluitbare emmer

Zo ga je te werk:

  • Kies een zeep die je zelf lekker vindt ruiken.
  • Rasp 80 gram van het blok.
  • Voeg 1 liter kokend water toe en laat alle zeep al roerend helemaal oplossen.
  • Voeg de soda toe.
  • Roer even goed door en giet alles in een afsluitbare emmer, vul aan met 4 liter warm water.
  • Roer nogmaals goed door en sluit de emmer af met een deksel of een doek.
  • Laat dit een nachtje staan.
  • De volgende ochtend is het wasmiddel heel stevig. Roer het flink los en giet het vervolgens over in een afsluitbare zeepfles.
  • Altijd flink schudden voor gebruik.

Voor de bonte was

Omdat er in het recept soda is toegevoegd, is dit wasmiddel geschikt voor de witte was. Soda bleekt de was. Wil je wasmiddel maken voor de bonte was, laat de soda dan (deels) achterwege.
 

Voeg etherische olie voor een fijne geur

Etherische olie

Voeg tijdens het wassen eventueel twee tot drie druppels etherische olie toe voor een fijne geur. Gewoon in het wasverzachterbakje. Een klein scheutje azijn toevoegen maakt de was zachter en zorgt ervoor dat de kleuren langer behouden blijven.  

Het verschil tussen soda en baking soda

Soda en baking soda

In haar wasmiddel gebruikt Ageda (zilver)soda, niet te verwarren met baking soda: natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat. Soda (huishoudsoda, zilversoda of schoonmaaksoda) is natriumcarbonaat. Dit is niet geschikt voor consumptie. Baking soda is zuiveringszout. Je kunt het gebruiken als schoonmaakmiddel of in zelfgemaakte deodorant, shampoo of tandpasta en om te bakken.

 


Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.