Broodrecept

Broodrecept

Samen genieten van brood met dit overheerlijke recept.

bereidingstijd: 45 min

Dit heb je nodig:

  • 1400 g tarwebloem of volkorenmeel
  • 95 g verse gist
  • 50 g suiker
  • 150 g boter
  • 23 g zout

Zo ga je te werk:

  1. Maak een hoopje van de bloem of het meel op het aanrecht (of in de baktrog). Maak een kuiltje in het midden, kruimel hier de verse gist in en doe er de suiker bij.
  2. Strooi het keukenzout aan de buitenkant van het meel, laat het niet in contact komen met de gist.
  3. Pak een kom met lauw water en giet een flinke scheut op de gist en de suiker. Maak met je vingers een papje van het mengsel van gist, suiker en water.
  4. Voeg de boter toe en begin alle ingrediënten te kneden. Voeg tijdens het kneden steeds wat water toe, tot na ongeveer tien minuten kneden een mooi soepel deeg ontstaat.
  5. Bestrooi het deeg met bloem tot het niet meer aan de handen kleeft en maak er een bol van.
  6. Laat het op een warme, tochtvrije plaats onder een katoenen doek anderhalf tot twee uur rijzen.
  7. Sla het deeg vervolgens plat, rol het grof op en verdeel het in zeven stukken.
  8. Kneed ieder stuk nog even door. Let erop dat het deeg niet te vast wordt ineengestampt bij het kneden, maar kneed eerder door te rekken en te slaan. Hoe langer u het deeg bewerkt om de broden te vormen, hoe zachter het wordt. Het gaat kleven en het deeg gaat doorzakken.
  9. Leg de broden na het kneden nog tien minuten onder de doek.
  10. Druk ze vervolgens één voor één plat en rol of vouw ze op tot een mooi broodje ontstaat.
  11. Leg ze zo’n 10 centimeter uit elkaar op een stuk bakpapier.
  12. Maak met een scherp mes wat sneetjes in de bovenkant van het brood. Hiermee voorkomt u luchtbellen.
  13. Leg de katoenen doek weer over de broden en laat ze nog een uur rijzen.
  14. Voor een mooie bruine korst bestrijkt u de bovenkant van de broden met water of koude koffie.
  15. Leg ze in een voorverwarmde oven van ongeveer 225 graden .
  16. De broden mogen niet tegen elkaar liggen, omdat het deeg nog uit zal zetten. Ze mogen ook niet tegen de wanden van de oven aan komen.
  17. De bakduur is afhankelijk van het gewicht van het brood, de temperatuur en het gebruikte broodgraan. Witbrood bakt u ongeveer een uur, roggebrood en volkorenbrood anderhalf tot twee uur. 
  18. Om te controleren of het brood goed gaar is, kunt u een breinaald in het brood steken. Deze moet droog uit het brood komen. Een andere mogelijkheid is met de vinger op de onderzijde van het brood te kloppen: als het geluid hol klinkt, is het goed gebakken.
  19. Laat ze op een rooster afkoelen, om er vervolgens bij voorkeur met vrienden en familie samen van te genieten.