Recepten van de beste snertkokers: Michel
Op vrijdag 16 februari 2018 roerden fanatieke hobby- en profkoks van alle leeftijden in hun pannen in de keukens van het Groningse Alfa College Kluiverboom. Ze deden mee aan het 24e WK Snert- en Stamppotkoken. Deelnemer en souschef Michel Rekens uit Alkmaar was in 2017 wereldkampioen snertkoken. Zijn recept is fonkelnieuw: Turkse snert met kalfstong. Maak en probeer het recept van Michel zelf!
Dit heb je nodig:
- 1,5 kg spliterwten
- 6 l lamsbouillon
- 1 kg geitenpoelet
- 1 kg lamsbout
- 1 grote kalfstong
- 2 el barahat
- lavas
- kruidnagelen
- laurierblaadjes
- 2 groene courgettes
- 1 groene peper
- 2 wortels
- 2 rode paprika’s
- 1 knolselderij
- 2 rode uien
- 3 Turkse sucuk worsten
- peper en zout
- 1 bos platte peterselie
Zo ga je te werk:
- Zet de spliterwten samen met de lamsbouillon op en breng al roerend aan de kook
- Voeg dan de geitenpoelet, de lamsbout en de helft van de in blokjes gesneden kalfstong toe
- Voeg vervolgens de barahat en naar smaak kruidnagel, laurier en lavas toe
- Snijd de courgettes, groene peper, wortel, paprika, knolselderij en rode ui in het juiste formaat en voeg de helft toe aan de snert
- Laat de snert rustig doorkoken tot alle spliterwten zijn opgelost
- Snijd nu de Turkse sucuk worsten in plakjes
- Voeg een half uur voor het serveren de andere helft van de kalfstong en van de groente toe en de plakjes Turkse worst
- Voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe
- Serveer de snert met wat fijngesneden peterselie en içli köfte (Turkse deegballetjes gevuld met gehakt).
Meer toprecepten voor erwtensoep van deelnemers
Erwtensoep van vroeger van Gerda
Deelnemer Gerda Uiterwaal (51) uit Groningen maakt de snert van vroeger, maar wel met biologische producten. “Ik gebruik hele (ongesneden) producten met veel smaak en maak er een basic snert van.”
Snert zonder fratsen van Ineke
Het recept voor erwtensoep van deelnemer Ineke Hoeksema (34) uit Hoogezand is er één ‘zonder fratsen’. “Ik hou van snert zoals het vroeger bedoeld was. Geen gekkigheid.”