Zoervleisch oet Limburg

Zoervleisch oet Limburg

Dit heerlijke recept voor zuurvlees met appelstroop is ideaal voor een mooie herfst- of winteravond.

Aantal personen: 4-6
Bereidingstijd: 3 uur

Dit heb je nodig:

  • 1 kg goulashvlees
  • 7 flinke uien
  • 6 plakjes ontbijtkoek (1,5 cm dik)
  • 4 el Limburgse appelstroop
  • Klontje boter
  • paar el bloem
  • 6 – 8 el azijn
  • 10 – 15 kruidnagels
  • 15 – 20 jeneverbessen
  • 6 laurierblaadjes
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de uien in grove stukken.
  2. Verhit de boter in een ban en braad het vlees op hoog vuur bruin.
  3. Verwijder overtollig vleesnat, maar bewaar dit in een kom.
  4. Kruid het vlees met zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
  5. Voeg de gesneden uien toe en laat deze ongeveer acht minuten meebakken.
  6. Roer er vervolgens twee a drie eetlepels bloem door en meng in kleine hoeveelheden per keer het bewaarde vleesnat toe tot hacheeachtige dikte. Voeg eventueel water toe indien de substantie te dik blijft.
  7. Vul aan met azijn, jeneverbessen, kruidnagels en de laurierblaadjes.
  8. Doe de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuur een uur sudderen. Roer af en toe om en voeg water toe als het mengsel te dik wordt.
  9. Snijd de plakken ontbijtkoek in stukjes en doe dit bij het vlees.
  10. Doe er ook vier eetlepels stroop bij en meng goed door. Laat nog één tot anderhalf uur sudderen. Roer regelmatig om.
  11. Na ongeveer een uur is de ontbijtkoek opgelost. Proef of de smaak naar wens is, voeg zo nodig extra azijn, stroop of ontbijtkoek toe.
  12. Verwijder voor het serveren de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagelen.

Zuurvlees is lekker met aardappelpuree, rode kool en appelmoes.

Tip: Voeg de jeneverbessen en kruidnagelen toe in een thee-ei dat u in de pan hangt. Op deze manier geven zij wel hun smaak af, maar hoeft u niet lang te zoeken om alle specerijen weer te verwijderen.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.