Vlammenkouk

Vlammenkouk

Vlammenkouk is de Groningse variatie op Duitse Flammkuchen. Lekker bij een kom soep.
Bereidingstijd: 25 min.

Dit heb je nodig:

  • 350 g bloem
  • 5 g droge gist
  • 7 g zout
  • 200-210 g lauw water
  • een scheutje olijfolie
  • 200 g crème fraîche
  • 125 g zure room
  • 1 grote ui 
  • een halve Groninger droge worst
  • snuf zout en peper

Zo ga je te werk:

  1. Kneed een soepel deeg (met de hand of met de keukenmachine) van de bloem, gist, zout, water en olijfolie.
  2. Laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.
  3. Rol het deeg op een stuk bakpapier uit tot twee zeer dunne ovalen, ongeveer zo groot als pizza’s.
  4. Meng in een kom 200 gram crème fraîche met 125 gram zure room en smeer dit mengsel over de bodems (laat de randen vrij).
  5. Verdeel er nu 1 grote ui, in zeer dunne ringen gesneden, over en een halve Groninger droge worst, in zeer dunne plakjes gesneden.
  6. Bestrooi met zout en peper naar smaak.
  7. Bak de vlammenkouken in een voorverwarmde oven op 250 graden in tien minuten mooi gaar.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.