Home > Lekker eten > Hoofdgerechten > Limburgs Zoervleisj
Limburgs Zoervleisj
Herman en Mieke Laeven genieten regelmatig van zoervleisj, een traditionele Limburgse stoofpot met een licht zure smaak. Herman maakt het gerecht naar het recept van zijn moeder. De stroop uit het gerecht komt uit de eigen boomgaard van het echtpaar en wordt uit hun appel- en perenoogst op traditionele wijze gestookt door hun neef. Voor Herman is het gerecht een stukje nostalgie, een eetbare jeugdherinnering. Zijn tip: “Maak het gerecht gerust een dag van tevoren, het smaakt dan nóg lekkerder!”
Dit heb je nodig:
- 1 kg riblappen, runderlappen of runderpoulet
- 50 g boter/margarine
- 5 dl water
- 5 dl rode wijnazijn (of witte natuurazijn)
- 250 g dikke uien (in halve ringen gesneden)
- 5 el appel- of perenstroop
- 3 dikke plakken ontbijtkoek
- 3 blaadjes laurier
- 3 kruidnagels
- 5 jeneverbessen
- versgemalen peper en zout naar smaak
- evt. vleugje kaneel
- maïzena of olijfolie
Zo ga je te werk:
Voorbereiding: 30 min › 1 dag marineren › bereiding/kooktijd: 4 uur
- Runderlappen in blokjes snijden van plusminus 2 x 2 cm. Licht bestrooien met zout en peper. Marinade maken van azijn en water (verhouding 50/50). De kruidnagels in laurier vastzetten en samen met de jeneverbessen en uien toevoegen. Minstens 24 uur marineren in de koeling, langer mag ook.
- Smelt de boter in een goed verhitte pan (bij voorkeur van gietijzer). Het vlees goed laten uitlekken en goed rondom aanzweten. De uitgelekte uien op het laatst toevoegen. Marinade bewaren!
- Na het aanzweten een beetje marinade toevoegen, plus de stroop. Laurier, kruidnagels en jeneverbessen uit de marinade opnieuw toevoegen. Zoveel marinade toevoegen dat het vlees net onder staat. Aan de kook brengen, daarna het vuur zodanig temperen dat het vlees licht suddert. Deksel op de pan doen.
- Na een uur een plak ontbijtkoek in grove brokken toevoegen, plus een bouillonblokje. Eventueel marinade bijvoegen. Goed doorroeren en opnieuw het deksel op de pan doen. Weer minimaal een uur laten sudderen.
- Een restant ontbijtkoek toevoegen, het geheel wederom goed doorroeren en nogmaals een uur laten sudderen.
- Na 3 tot 4 uur licht sudderen is het vlees draadjesvlees geworden. Roer de massa goed door en breng eventueel op smaak met extra peper, zout, bouillon en/of een vleugje kaneel. Vervolgens het vlees licht binden met een mengsel van maïzena en water of eventueel olijfolie. Is het gerecht te zuur? Voeg dan eventueel wat bruine basterdsuiker of rietsuiker toe.