
Kaneelbroodjes recept
Kaneelbroodjes zijn heerlijk bij het ontbijt, brunch of gewoon voor bij de koffie. Probeer dit kaneelbroodjes recept eens uit!
Dit heb je nodig voor kaneelbroodjes
Voor het deeg:
- 500 g bloem (geschikt om brood mee te bakken)
- 9 g gedroogde gist
- 10 g zout
- 50 g suiker
- 300 ml melk
- 75 g boter, op kamertemperatuur
Voor de vulling:
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 75 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 el gemalen kaneel
Ter garnering:
- 1 el greinsuiker (P2)
Voor het glazuur:
- 50 g boter, op kamertemperatuur
- 75 g poedersuiker
- 100 g roomkaas
- 1 tl vanille-extract
Zo maak je kaneelbroodjes
- Zeef de bloem boven een ruime kom. Voeg de gist, het zout, de suiker en de melk toe. Kneed tot een mooi en soepel deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmachine met een deeghaak.
- Voeg als het deeg bijna klaar is, de boter in drie stukjes toe en kneed dit erdoor (heb geduld, het komt goed).
- Leg het deeg in een ingevette kom, dek het af met een vochtige, schone theedoek en laat het op een warme plek een uur rijzen (of tot het deeg in volume verdubbeld is).
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de vulling in een kommetje tot een homogeen mengsel.
- Haal het deeg uit de kom en druk het op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek.
- Rol het met een deegroller uit tot ongeveer 30 bij 40 centimeter. Pak het deeg af en toe op en draai het om.
- Verdeel de vulling mooi over het hele deeg. Rol het deeg vanaf de lange kant op.
- Snijd in twaalf stukken. Leg de broodjes in een met bakpapier beklede ovenschaal.
- Bedek het geheel met een theedoek en laat op een warme plek weer een uur rijzen.
- Bestrooi de broodjes in het midden met greinsuiker. Bak ze in een op 200 graden voorverwarmde oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de vorm en laat afkoelen.
Zo maak je het glazuur
Om het glazuur te maken, klopt u de boter wit en luchtig met de suiker. Klop de roomkaas en vanille-extract erdoor tot een mooi geheel. Verdeel het glazuur in strepen over de kaneelbroodjes, of serveer het er los bij.
Tip:
Bestrijk de broodjes na het bakken met wat gesmolten boter.
Meer zoete broodjes bakken?
Enthousiast geworden over dit kaneelbroodjes recept en wil je nog meer zachte, zoete broodjes bakken? In Landleven mei vind je heerlijke recepten. Wat dacht je van kardemom-knopen en saffraan-lussen? Eet smakelijk!
Fotografie: Otto Kalkhoven
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."