Home > Lekker eten > Gravlax met dille

Gravlax met dille
Gravlax is een typisch Scandinavische specialiteit van gemarineerde verse zalm. Het is heerlijk in combinatie met knäckebröd of op knapperige aardappelpannenkoekjes. Probeer dit recept ook eens uit!
Ingrediënten voor gravlax:
- flink bosje verse dille
- 4 el zout
- 4 el suiker
- 10 zwarte peperkorrels, grof gemalen
- 1 kg zalmfilet met huid
Zo maak je gravlax:
- Hak driekwart van de dille fijn en meng deze met het zout, de suiker en de peperkorrels. Wrijf een beetje van het mengsel op de huid van de zalm. Draai de zalm om en wrijf het overgrote deel van het mengsel op de andere zijde.
- Wikkel de zalm voorzichtig in huishoudfolie. Leg de vis met de huid naar beneden op een passende schaal en bedek die met aluminium- of huishoudfolie. Plaats de schaal in de koelkast en zet er iets zwaars op, bijvoorbeeld wat stenen, een stapel borden of een zware pan. Laat het geheel zo 36 uur intrekken.
- Haal de zalm uit de koelkast en uit de folie. Schraap de marinade van de vis en spoel de vis af onder de kraan. Dep droog met wat keukenpapier.
- Hak de rest van de dille fijn en strooi hem over de zalm. Verpak opnieuw in huishoudfolie en zet weer terug in de koelkast. Laat de vis zo nog twaalf uur staan.
- Snijd de zalm daarna met een scherp mes in dunne plakjes schuin op de huid.
- De zalm blijft zeker één tot twee weken goed in de koelkast. Serveer de zalm op knäckebröd of op de knapperige aardappelpannenkoekjes.
Paasrecepten
Zoekt u inspiratie voor verrassende gerechten op uw paastafel? In Landleven april vindt u nog meer heerlijke recepten. Probeer bijvoorbeeld eens de bijpassende aardappelpannenkoekjes. Of wat dacht u van een bietensalade of een meringue taart? Eet smakelijk!
Tekst en fotografie: Anna Rubingh