Citroenverbenasiroop

Citroenverbenasiroop

Citroenverbena, of verveine, is een heerlijk aromatisch keukenkruid. In de winkel is het moeilijk vers te krijgen, maar als semi-winterharde struik doet hij het geweldig in de moestuin of in een pot. Je knipt er de hele zomer blaadjes van voor verse thee of fijngesneden door (fruit)salades. Heb je een flinke struik en dus een mooie oogst? Maak dan beslist deze bijzondere siroop!
Bereidingstijd: 15 min.

Dit heb je nodig:

  • 300 ml water
  • 300 g suiker
  • flinke handvol citroenverbena-blaadjes 
  • 1 citroen, in schijven gesneden

Zo ga je te werk:

  1. Doe het water met de suiker in een pan. Breng het aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Draai het vuur lager.
  2. Voeg de citroenverbena en de citroenschijven toe en laat ze 5 minuten mee warmen. Zet dan het vuur uit en laat de kruiden een uur trekken in de siroop.
  3. Zeef de vloeistof.
  4. De siroop kun je nu direct gebruiken, in de koelkast is ze een week houdbaar. Je kunt ook de siroop weer aan de kook brengen en kokendheet met behulp van een trechter in een schone, droge glazen fles gieten. Dan is de siroop zeker 3 maanden houdbaar, ook buiten de koelkast. 

Tip: op dezelfde manier maak je van verse muntblaadjes je eigen muntsiroop. 
 

Gebruikstips

Leng de siroop aan met water voor een heerlijke limonade, sprenkel wat over de fruitsalade, of doe hem lekker door de yoghurt of door zelfgemaakt yoghurtijs.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.