Tomatentips
Een paar jaar geleden probeerden we al een hele rij tomatentrucs uit, in samenwerking met de Boergondische Tuijn in Sint Anthonis. Dit jaar proberen we de trucs van het Amerikaanse blog Love Apple Farms uit.
Voor moestuiniers is het duidelijk: er is niets zo lekker als een tomaat uit eigen tuin. Misschien dat er daarom zo ontzettend veel tips op internet circuleren over het kweken van tomaten. Altijd fascinerend om te lezen hoe mensen van alles bij hun tomaten gooien of ernaast kweken, in de zoektocht naar de perfecte tomaat. Een paar jaar geleden probeerden we al een hele rij tomatentrucs uit, in samenwerking met de Boergondische Tuijn in Sint Anthonis. Dit jaar proberen we de trucs van het Amerikaanse blog Love Apple Farms uit.
Tomatentip 1: Diep planten
De meeste planten mogen niet dieper worden geplant dan ze zijn opgekweekt. Bij tomaten mag dit wel. De plant maakt namelijk langs de hele stengel nieuwe wortels aan, als deze in de grond staat. Zo kweek je een extra stevige tomatenplant. Graaf dus een plantgat waarin de tomatenplant voor een groot deel verdwijnt. Laat ongeveer 1/3 van de plant boven de grond uitsteken, 2/3 verdwijnt onder de grond. Knip de bladeren die onder de grond terecht komen af. Omdat we daarnaast wat extra’s in het plantgat laten verdwijnen, graaf je het gat nog iets dieper. Omdat er ook visafval wordt gebruikt, is een diep gat bovendien raadzaam, omdat het voorkomt dat er katten op zoek gaan naar lekkere hapjes bij de wortels. Ons gat was zo’n 70 cm diep.
Tomatentip 2: Visafval
Toegegeven: het stinkt. En het is geen pretje als het visafval nog in porties moet worden gesneden. En de kat zal inderdaad likkebaardend rond je benen draaien bij het planten. Maar visafval moet zoveel goeds bieden aan tomaten, dat het volgens Love Apple Farms echt de moeite is. En op andere forums zijn ook veel tomatenkwekers fan van visafval. Je kunt zelf wat visafval bewaren als je regelmatig een visje fileert. Mijn plaatselijke visboer gaf me – hoofdschuddend en ietwat ongelovig – een pakketje koppen en graten mee voor mijn tomatenplantjes. Het visafval mag onderin het plantgat. Wie echt een te zwakke maag heeft om viskoppen aan te zien, kan twee handjes vismeel in het plantgat gooien als vervanging.
Tomatentip 3: Eierschalen
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel. Het helpt neusrot voorkomen, waarbij de onderkant van de tomaten bruin kleurt. Op de Engelstalige blog van Bonny wordt zelfs aangeraden om een heel rauw ei in ieder plantgat te gooien.
Tomatentip 4: Beendermeel
Even naar het tuincentrum voor beendermeel. Het is een bron van fosfaat en bevorderd de bloei en zorgt daarmee ook voor meer vruchten. Een handjevol per plantgat. Aanvullend kan er in het plantgat nog wat speciale tomatenmest. Mijn zoontje zorgde voor de aanvoer van verse bananenschillen, als bron van kalium. Bij Love Apple Farms wordt er ook aspirine toegevoegd voor het immuunsysteem van de plant. Aangezien Landlevens eigen tomatentest uitwees dat dit niet werkte en de tomaten er bovendien minder lekker door waren, zijn deze tomaten zonder pijnstillers het plantgat ingegaan. Na alle toevoegingen dek je alles af met een klein laagje aarde.
Tomatentip 5: Water bij de wortels
Voldoende water geven is essentieel als je sappige tomaten wilt oogsten. Ons inspiratieblog geeft vooral aan dat de tomaten net na het planten enorm veel water moeten krijgen, maar water blijft de hele groeiperiode belangrijk. Tijdens de groei het meest, wanneer de eerste vruchten beginnen te rijpen kun je iets minder water geven. Tomaten krijgen het liefst water bij de voeten, het allerliefst direct op de wortels. Water dat op de planten komt, kan meeldauw veroorzaken, dus diep water geven helpt op meerdere manieren. Neem hiervoor een plastic buis, emmer, pot of fles. Met een gatenboor maak je gaatjes in de buis, aan een kant. Zet de buis of pot naast de tomatenplant in het plantgat, met de gaatjes richting de plant. Als het gat dichtzit, giet je water via de buis direct bij de wortels.
Tomatentip 6: niet aanstampen
Als eindelijk alles in het plantgat zit, kun je het weer vullen met zand. Controleer nog even of de plant niet te diep staat en verhoog het indien nodig. Vul het gat losjes met aarde. Daarna niet aanstampen, maar licht aanduwen. Door aanstampen zou je alle lucht uit de grond drukken en de wortels hebben een beetje zuurstof nodig.
Tomatentip 7: Bloemetjes
Uit de eigen tomatentest van Landleven blijkt dat een goudsbloem bij de tomaat een gunstige invloed heeft op de weerstand van de plant. Bij iedere plant laten we daarom een zaadje in een plantgaatje vallen. Volgens dezelfde test maakt een basilicumplant bij de tomatenplant de vruchten zelfs lekkerder. Ook een aanrader om deze mee te zaaien dus.
Tomatentip 8: Niet te koud
Tomaten houden van veel water, maar ze krijgen niet graag een koude plens op hun kop. Vul daarom iedere avond een gieter met water, die je pas de volgende avond aan de plant geeft. Als het water een dagje heeft gestaan, heeft het een fijne temperatuur voor je plantjes.
Tomatentip 9: Onderdak
Het liefst staan tomaten onder een afdakje, zodat ze niet nat regenen. Het voorkomt rot en beschermt tegen Phytophthora, de grootste bedreiging van je tomatenoogst. In de blog van Sjef lees je tips om zelf zo’n afdakje te bouwen.
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.