Sandwichtaart met roomkaas en zalm

Sandwichtaart met roomkaas en zalm

Deze sandwichtaart maak je van een groot, rond brood. Je snijdt het brood horizontaal in laagjes en vult de laagjes met roomkaas en zalm. Net als bij een taart snijd je er punten uit. De sandwichtaart wordt extra feestelijk als je hem decoreert met verse kruiden en blaadjes. Leuk voor op de paastafel! Dit en andere lekkere feestrecepten vind je in het aprilnummer van Landleven, dat 21 maart verschijnt.

Dit heb je nodig voor de sandwichtaart:

  • rustiek rond wit desembrood, ca. 600 g
  • 400 g roomkaas
  • 200 g kwark
  • 2 el mayonaise
  • bosje fijngehakte bieslook
  • 300 g gravlax zalm (of gerookte zalm)
  • verse kruiden zoals dille en bieslook, bieslookknopjes uit eigen tuin of jonge bietenblaadjes

Zo ga je te werk voor de sandwichtaart:

  1. Als je een rond brood gebruikt, heb je gelijk de goede vorm en kun je de lagen uit één stuk maken. Snijd de bovenkant van het brood zodat je een taartvorm hebt. Als je wilt kun je de korsten van de zijkanten snijden, maar het hoeft niet per se.
  2. Snijd het brood voorzichtig met een scherp broodmes horizontaal in vier lagen. Je kunt de taart ook opbouwen uit boterhammen, die je in een springvorm samen tot een ronde laag legt (verwijder in dat geval de korsten van het brood). Gebruik met losse boterhammen een ronde springvorm om een mooie strakke cirkel te krijgen.
  3. Meng de roomkaas met de kwark, de mayonaise en de bieslook. Bestrijk de eerste laag met wat roomkaasmengsel, verdeel er 100 gram zalm over en bedek met de volgende laag brood. Herhaal dit tot de vierde laag brood op de taart ligt. In totaal heb je vier lagen brood en drie lagen vulling.
  4. Bestrijk de taart rondom en bovenop met de rest van het roomkaasmengsel. Dat gaat het handigst met een paletmes. Het hoeft allemaal niet superstrak; het mag een rustiek taartje worden.
  5. Plak ter garnering voorzichtig steeltjes dille, bieslook en bietenblaadjes rondom op de zijkant van de broodtaart door ze voorzichtig een beetje in het roomkaasmengsel te duwen. Serveer de sandwichtaart op een mooi bord en snijd er met een scherp broodmes voorzichtig mooie puntjes van.

Tekst en fotografie Anna Rubingh