Aspergesoep

Aspergesoep

Verwerk het kookvocht van asperges (bijvoorbeeld van de asperges met ham, ei en hollandaisesaus) tot heerlijke aspergesoep. Of maak rijke, romige soep van verse asperges. Je kunt deze soep zo romig maken als je zelf wilt.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 500 g witte asperges óf het kookvocht hiervan plus zo’n 4 asperges in stukjes
  • 1,5 l bouillon naar keuze (groente of kip), laat dit weg als je kooknat gebruikt van eerder gekookte asperges
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 125 ml slagroom (optioneel)
  • zout, peper en versgeraspte nootmuskaat
  • plakjes ontbijtspek, uitgebakken

Zo ga je te werk:

  1. Gebruik het kooknat van de eerder gekookte asperges of kook verse asperges. Daarvoor was je de asperges en schilt ze. Snijd de houtige onderkant eraf. Breng de asperges samen met de schillen en de onderkanten aan de kook in een ruime pan met de bouillon. Zet het vuur lager als de bouillon kookt. Haal na een kwartier de asperges uit de pan en laat de rest nog een half uur rustig pruttelen. Schenk de bouillon door een zeef en bewaar het vocht. Snijd de gekookte asperges in stukjes. 
  2. Laat de boter nu smelten in dezelfde pan. Voeg de bloem toe en bak deze enkele minuten zachtjes mee.
  3. Voeg nu scheut voor scheut de bouillon of het aspergenat toe terwijl je blijft roeren met een garde.
  4. Voeg ongeveer de helft van de gare aspergestukjes toe en laat ze nog tien minuten zachtjes meekoken.
  5. Mix er met een staafmixer een gladde soep van.
  6. Voeg de overige aspergestukjes en eventueel de slagroom toe en laat meewarmen.
  7. Breng op smaak met zout, peper en versgeraspte nootmuskaat.

Schep de soep in kommen en serveer met stukjes uitgebakken ontbijtspek. Ook lekker met stukjes gerookte zalm of partjes gekookt ei, als je niet van spek houdt. 


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.