
Maak zelf boerenyoghurt
Landlevens culinair redacteur Klaske maakt thuis de heerlijkste yoghurt. Volg haar stappenplan en ga zelf ook aan de slag!
Dit heb je nodig voor boerenyoghurt:
- 4 l melk
- 4 el lekkere yoghurt
- grote pan
- thermometer
Bereidingswijze:
Verwarm de melk rustig en al roerend in een ruime pan tot net tegen het kookpunt. Laat de melk afkoelen tot 42 graden. Voeg per liter melk 1 eetlepel lekkere yoghurt toe (mag gerust iets meer, dat komt niet zo precies) en roer dit goed door. Laat de pan twaalf tot achttien uur op een warme plek staan. De ideale temperatuur is rond 40 graden. Laat de dik geworden yoghurt daarna afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem vervolgens in de koelkast om verder af te koelen.
Stap 1
Klaske: “De beste melk haal je vers bij de boerderij. Ik stap het liefst op mijn fiets naar Heerlijkheid Linde in Schalkhaar, een boerderij bij mij in de buurt. Ze verkopen verse, rauwe melk van hun Fleckviehkoeien. De koeien hebben altijd vrije toegang tot de wei. In de open, ronde stal kunnen ze hun eigen dagelijkse ritme bepalen.”
Stap 2
“Eenmaal thuisgekomen met mijn mandje melk ga ik gelijk aan de slag. Ik giet de melk in een ruime pan en breng het geheel rustig bijna aan de kook. Neem hier de tijd voor, als je te snel wilt, heb je kans dat de melk op de bodem van de pan aanbrandt.
Stap 3
“Haal de pan van het vuur en wacht nu geduldig tot de temperatuur van de melk is gedaald tot 42 graden. Ik gebruik hier een infraroodthermometer voor, maar het kan ook met een simpele keukenthermometer.”
Stap 4
“Als de temperatuur voldoende gedaald is, voeg ik enkele eetlepels lekkere yoghurt toe. Die roer ik er goed door. Daarna is het belangrijk om de pan een hele nacht weg te zetten op een warme plek. Bij mij kan dit in mijn oven op de allerlaagste stand, maar probeer uit te vinden wat voor u thuis de beste oplossing is.”
Stap 5
“De volgende dag is de melk mooi dik geworden en veranderd in boerenyoghurt. Ik laat de pan nu afkoelen tot kamertemperatuur en daarna zet ik het geheel in de koelkast om verder af te koelen.”
Lees het volledige artikel in Landleven maart. Daarin deelt Klaske Bakker ook haar beste tips en tricks voor het maken van boerenyoghurt.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."