Zelfgemaakte granola

Zelfgemaakte granola

Een fijn recept voor granola om zelf te maken. Een bakplaat in de oven vol lekkere noten, zaden en een snuf kaneel laat het huis heerlijk kruidig ruiken. En het resultaat is overheerlijk in een kom vol melk of yoghurt.
Bereidingstijd: 40 min.

Dit heb je nodig:

  • 250 g speltvlokken
  • 125 g noten (bijv. amandel en walnoot)
  • 100 g pitten (bijv. pompoen- en zonnebloempitten)
  • 2 el sesamzaad
  • ½ el kaneel
  • snuf zout
  • 2 el kokosolie, gesmolten
  • 5 el ahornsiroop
  • 1 el honing
  • 2 el kokosrasp
  • handvol gedroogde vruchten, in stukjes gesneden (bijv. dadels en abrikozen)

Zo ga je te werk:

  1. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Meng alle ingrediënten behalve de kokosrasp en de gedroogde vruchten op de bakplaat. Roer alles even goed om.
  2. Zet de bakplaat in een op 175 graden voorverwarmde oven. Laat de ingrediënten in ongeveer 30 tot 40 minuten mooi bruin worden. Roer tijdens de bereidingstijd twee of drie keer alles even goed om, zodat alle ingrediënten mooi bruin worden.
  3. Voeg na 15 minuten de kokosrasp toe, en wanneer je de plaat uit de oven haalt voeg je de gedroogde vruchten toe.
  4. Bewaar de afgekoelde granola in een glazen pot met deksel, hij blijft ongeveer een week goed. Serveer bij melk of volle yoghurt, eventueel in combinatie met vers fruit.

Variatietips

Dit is een recept om volop mee te variëren! Vervang ingrediënten door andere die je lekker vindt of voor handen hebt. Probeer wel de verhoudingen van vlokken, zaden, pitten, olie en zoetstoffen aan te houden.

Vervang bijvoorbeeld:
Speltvlokken door grof of fijn gemalen havermoutvlokken

Amandel en walnoot door andere noten zoals hazelnoot, cashew, pinda, paranoot, pecan, pistache

Pompoen- en zonnebloempitten door lijnzaad, pijnboompitten, maanzaad, chiazaad, boekweit

Kaneel door koek- en speculaaskruiden. Deze kun je ook zelf mengen; we hebben een recept voor speculaaskruiden

Kokosolie door zonnebloemolie, olijfolie, walnootolie (heeft een uitgesproken smaak)

Ahornsiroop en honing door agavesiroop, kokosbloesemsuiker

Dadels en abrikozen door gedroogde appel (zelf te drogen op een appeldroogrekje), gedroogde kleine vijgen, cranberry’s, rozijnen, krenten, kokosschaafsel


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.