Zelfgebakken stroopwafels: recepten en tips

Zelfgebakken stroopwafels: recepten en tips

Er zijn niet veel koekjes Hollandser dan stroopwafels. Meestal kopen we ze gewoon in de winkel of versgebakken op de markt. Maar thuis bakken is erg leuk om te doen én het geeft de mogelijkheid om volop te variëren! Hier vind je tips en recepten.

Stroopwafel in een wafelijzer.

Traditionele stroopwafels

Hier vind je het recept voor de traditionele stroopwafels.

naar recept

Stroopwafel uit een wafelijzer scheppen.

Knapperige stroopwafels

Hier vind je het recept voor knapperige stroopwafels.

naar recept

Tip 1: maak mini-stroopwafels in leuke vormen

Gebruik koekjesstekers om leuke mini-stroopwafels te maken. Kinderen zullen er dol op zijn! Steek de vormpjes altijd warm uit, anders breken ze makkelijk.

Hartvormje op een stroopwafel.

Tip 2: Gebruik de kruimeltjes…

Als je mooie ronde stroopwafels maakt met behulp van een steker, hou je van die lekkere kruimels over. Gebruik ze in het beslag van een cake of cupcake voor een lekker en crunchy effect. Wat botercrème erop en een mini-stroopwafel als versiering maakt het helemaal af! Ook lekker om de kruimels op te maken: roer ze door iets zacht geworden boerenroomijs samen met een schep van de stroopvulling. Weer even goed koud laten worden en je hebt zelfgemaakt stroopwafel-ijs om van te smullen!

Bakje met kruimels van stroppwafels.

Tip 3: Variatie voor de vulling:

Vul de stroopwafels eens met iets anders, bijvoorbeeld:

  • chocolade-hazelnootpasta
  • een combinatie van stroop en een bolletje vanille-ijs
  • melk-karamel. Dit maak jedoor een blikje gecondenseerde melk zo’n 3  tot 4  uur in een pan met water tegen de kook aan te houden. Laat het blikje afkoelen en open het. De gecondenseerde melk is ingedikt tot een mooie lichtbruine karamel.

Tip 4: Versier de stroopwafel:

  • dip één kant van de stroopwafel in gesmolten chocolade en bestrooi met discodip of gedroogde kokos
  • Leg voordat je de wafel dichtdrukt tussen de twee laagjes een lolly-stokje voor een stroopwafel-op-een-stokje
  • Houd de kringloopwinkel in de gaten voor passende blikjes of weckpotjes. Vul het blik of de pot met afgekoelde zelfgebakken stroopwafels. Een leuk culinair cadeautje!

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.