Frisgroene festoen

Frisgroene festoen

In het voorjaar groeien overal weer verse bladeren in de frisse, groene kleuren van het seizoen.

Verwerk deze natuurlijke materialen in een festoen voor een verfrissende lenteschikking.

Dit heb je nodig:

  • blok steekschuim
  • houten plankje van 50 centimeter
  • groen wikkelband
  • twee schroeven
  • wikkeldraad
  • plastic zak
  • verschillende groene bladeren, bloemen en grassen uit de tuin zoals klimop, hosta, zaaddozen van de judaspenning, helleborus, pachysandra en grassen.

Zo ga je te werk:

Leg het steekschuim in een emmer water en laat het volzuigen. Omwikkel ondertussen het houten plankje met groen wikkelband en zet het vast met een plakbandje. Schroef in de kopse kant van het plankje twee schroeven op een afstand van vijf centimeter. Maak een stukje wikkeldraad en de schroeven een haakje waarmee je de festoen op kunt hangen.

Snijd het steekschuim in de lengte doormidden en leg ze op het plankje. Zet het steekschuim vast door met wikkeldraad het geheel te omwikkelen. Eventueel kun je ook eerst enkele spijkers in het plankje slaan en daar het steekschuim op prikken. Bekleed het plankje en het schuim daarna met een dunne, plastic (pedaalemmer)zak. Zo beschadigt je deur of muur niet en kan de schikking straks geen water lekken.

Verzamel uit de tuin allerlei groene materialen. Dit kunnen bladeren zijn, maar ook bloemen of grassen. Het is mooi om verschillende frisse tinten groen te combineren. Snijd met een scherp mesje de materialen op lengte. Verdeel eerst de grote bladeren, bijvoorbeeld de hosta en de klimop, over het steekschuim. Verwerk daarna de judaspenning en bloemen over de schikking. Denk eraan dat je de schikking straks ophangt. De festoen mag een druppelvorm krijgen, dus laat het blad aan de zijkanten uitsteken en aan de ‘onderkant’ mooi afhangen. Eindig met enkele vrolijke grassprietjes her en der.

Tip:

Steek de stelen van de bladeren en bloemen goed diep in het steekschuim. Zo wordt uw schikking steviger en blijft het langer goed. Het water wordt dan namelijk beter opgenomen.