Hartige tulband met wilde kruiden

Hartige tulband met wilde kruiden

De tulbandvorm is ook goed voor hartige gerechten te gebruiken. Probeer dit recept eens uit. Het is geschikt voor 6 personen. Bereidingstijd: 90 min.

Dit heb je nodig:

  • 6 eieren
  • 300 g aardappelen
  • 3 el zachte boter
  • 1 dl melk
  • 2 middelgrote uien
  • 200 g kruidnagelkaas
  • 250 g ham, in blokjes gesneden
  • 100 g ongezouten notenmelange
  • 2 el paneermeel
  • 250 g verse wilde kruiden (zoals het blad van de veldkers, zevenblad, dovenetelblad, klaverblad, veldzuring, Roomse kervel en waterkers)
  • 200 g geraspte kaas (kan vervangen worden door kwark)
  • naar smaak zout en peper
  • tulbandvorm van 2 l of 22 cm doorsnede

Zo maak je hartige tulband:

  1. Was en schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  2. Giet ze af en stamp de aardappelen fijn.
  3. Was de kruiden grondig en hak ze zeer fijn.
  4. Splits boven een kom de 6 eieren.
  5. Klop de eiwitten schuimig en zet het schuim even in de koelkast.
  6. Meng de boter, melk en het eigeel met de fijngehakte kruiden goed door elkaar en roer het mengsel met de aardappelen tot een puree.
  7. Pel en snipper de uien en bak ze in een beetje boter lichtbruin.
  8. Bewaar na het bakken het vet.
  9. Snijd de kruidnagelkaas in kleine blokjes en schep dit samen met de ui, de hamblokjes en de geraspte kaas door de puree.
  10. Hak ook de noten fijn en bak ze even in het vet van de uien.
  11. Meng ze daarna door de puree.
  12. Schep tot slot het opgeklopte eiwitschuim door het mengsel en breng het op smaak met zout en peper.
  13. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  14. Vet de tulbandvorm in en bestrooi hem met paneermeel.
  15. Vul de vorm met het pureemengsel.
  16. Bak de kruidentulband in ongeveer 50 minuten gaar.
  17. Laat hem na het bakken even rusten om inzakken te voorkomen.
  18. Stort de tulband dan op een mooie schaal en serveer hem warm.
  19. Lekker met een gemengde salade.

Let op:, Roomse kervel heeft een anijsachtige smaak en zowel het blad als de zaden kunnen hiervan gegeten worden. Zorg er wel voor dat, je zeker weet dat het roomse kervel is. Een aantal planten lijkt namelijk sterk op roomse kervel en sommige daarvan zijn giftig. Waterkers groeit vaak langs beken en sloten. Kijk wel uit als er dieren in de buurt grazen. Het plantje kan dan geïnfecteerd zijn met de parasitaire leverworm. Door goed wassen is het blad wel veilig te gebruiken.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.