Gevulde linzensoep
Kom op krachten met deze goedgevulde maaltijdsoep. Na een stevige wandeling in het bos of een koude schaatstocht smaakt een bord linzensoep erg goed. Lekker met een snee stevig bruin brood.
Aantal personen: 6.
Bereidingstijd: 80 min.
Recept en fotografie: Coco Oltra
Dit heb je nodig:
- 400 g linzen
- 3 grote aardappels
- 3 grote tomaten in blokjes
- 2 uien in ringen
- 1 bakje champignons
- 1 kruidenbouillonblokje
- 100 g gerookte spekreepjes
- 500 g rundergehakt
- 1 tl gehaktkruiden
- 1 teentje knoflook
- 1 el bruine suiker
- 1 el pittige kerrie
- 0,5 el komijnpoeder
- naar smaak zout en versgemalen peper
Zo ga je te werk:
- Bak de spekreepjes uit in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
- Voeg de uienringen en de geperste knoflook toe en bak ze mee.
- Neem een grote soeppan en doe hier de gewassen linzen, de gesneden tomaten en de geschilde, in stukken gesneden aardappels in.
- Voeg 1,5 liter water toe met het bouillonblokje.
- Voeg het spek, de uien en het knoflookmengsel toe en vervolgens de kerrie en de komijn.
- Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 40 minuten pruttelen op een laag vuur.
- Af en toe doorroeren.
- Meng ondertussen de gehaktkruiden door het gehakt en draai er kleine balletjes van.
- Breng een pan water aan de kook en laat daarin de gehaktballetjes in ongeveer 10 minuten gaar worden.
- Schep ze uit de pan en bewaar het kookvocht.
- Snijd in de tussentijd de champignons in plakjes.
- Haal, nadat de soep 40 minuten heeft gekookt, de stukken aardappel uit de soep en prak ze fijn.
- Doe de geprakte aardappel terug in de pan en voeg de champignons en de gehaktballetjes toe.
- Laat het geheel nog eens 15 minuten zachtjes doorpruttelen.
- Als de soep te veel inkookt, verdun deze dan met het bewaarde kookvocht.
- Voeg als laatste de bruine suiker, de vers gemalen peper en eventueel een snufje zout naar smaak toe.
Tip: Kook de linzensoep ’s ochtends al en verwarm hem tegen etenstijd onder voortdurend roeren. Opgewarmd smaakt deze soep nog lekkerder. Wil je de soep wat voller maken? Roer er dan vlak voor het opdienen wat kookroom door, maar laat de soep dan niet meer koken.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.