IJsster pavlova maken

IJsster pavlova maken

Een simpel dessert, maar mooi gemaakt door een speciale manier van opspuiten, dat is deze ijsster van zoet schuim. Ook lekker bij de koffie met slagroom en vers fruit!

Dit heb je nodig:

  • 150 g eiwit
  • 250 g poedersuiker
  • 3 tl maizena
  • 1 tl witte azijn
  • Verder
  • patroon van een zespuntige ster (zelf getekend op de onderkant van een vel bakpapier)
  • 1 spuitzak
  • 1 St. Honoré spuitmondje (∅ 18 mm)

Zo maak je de ijsster:

  1. Maak eerst een patroon van een zespuntige ster met een potlood, passer en liniaal op de onderkant van een vel bakpapier. Maak de ster zo groot dat hij mooi op de bakplaat past. Knip de punt van de spuitzak af op maat en stop het spuitmondje alvast in de spuitzak. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Meet de eiwitten zorgvuldig af; niet alle eieren zijn even groot! Je hebt voor deze hoeveelheid ongeveer vier à vijf eieren nodig. Zorg dat de kom van de keukenmachine en de garde brandschoon en vetvrij zijn; ga er eventueel langs met een opengesneden citroen.
  3. Klop de eiwitten in een keukenmachine met garde tot het stijve pieken zijn; begin op een lage snelheid en verhoog deze vervolgens.
  4. Voeg nu steeds 1 eetlepel suiker toe terwijl de machine blijft kloppen; wacht ongeveer dertig seconden voor je de volgende lepel toevoegt.
  5. Als alle suiker is toegevoegd, laat de machine dan nog vijf minuten doorkloppen tot het schuim stijf en glanzend is. Zet de machine stil en haal de garde eruit. Schraap de wanden schoon met een spatel.
  6. Voeg de maizena en de azijn toe en spatel deze erdoor tot alles goed gemengd is. Schep het schuim zorgvuldig in de spuitzak.
  7. Spuit nu de ster op. Begin steeds bij een punt van de ster en werk naar binnen toe. Zorg dat je het spuitmondje goed loodrecht en een beetje boven de bakplaat houdt, spuit een centimeter of twee schuim eruit en trek de spuitzak weg. Vul zo per punt en ‘streepje voor streepje’ de ster.
  8. Zet de bakplaat in de oven en laat de pavlova-ijsster ongeveer een tot twee uur op lage temperatuur bakken in de oven.
  9. Zet de oven uit, maar laat de bakplaat in de oven staan. Dit mag tot de oven volledig is afgekoeld. Serveer de ijsster met slagroom, ijs en/of vers fruit als dessert of bij de koffie.

Tip: wil je dat de ster echt heel mooi wit blijft? Zorg dan dat de temperatuur van de oven niet boven de 90 graden komt. Bak de ster dan langer, op 80-85 graden.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.