Twee Nederlandse kippenrassen: Barnevelder en Fries hoen

Twee Nederlandse kippenrassen: Barnevelder en Fries hoen

Landlevens Margreet Welink maakte voor Landleven december een prachtige poster van zestien verschillende kippenrassen. Je kunt de poster hier downloaden. Ook lichten we twee van die kippenrassen uit. Maak kennis met de Barnevelder en het Fries hoen.

Barnevelder

De naam verraadt het natuurlijk al: de Barnevelder komt uit Barneveld. Het ras ontstond tussen 1850 en 1875 door het inkruisen van legkippen met grote Aziatische kippenrassen. Vanaf begin jaren 1920 werden de eerste dieren geëxporteerd naar Engeland. De Barnevelder is een middelgrote kip en levert een goede productie van grote, zeer donkerbruine eieren. Ook worden Barnevelders voor het vlees gehouden.

barnevelder

Uiterlijk Barnevelder

De Barnevelder staat bekend om de dubbelgezoomde kleurslagen. Dat wil zeggen dat de rand van de veren een andere kleur heeft, die ook terug te vinden is bij de schacht. Er bestaan dubbelgezoomde en blauwdubbelgezoomde Barnevelders. Daarnaast zijn er effen witte en zwarte varianten. De rug van de Barnevelder heeft door de voorwaarts gerichte houding een U-vorm. Daarnaast is de rug vooral breed tussen de schouders. De Barnevelder heeft een rode kam, die rechtop op het hoofd staat. Er bestaat ook een krielvariant.

Karakter Barnevelder

Barnevelders hebben een vriendelijk en rustig karakter. Ze vliegen nauwelijks en zijn erg makkelijk om te houden.

Fries hoen

Deze kip komt oorspronkelijk uit Friesland. Vroeger werd deze hoen ook wel ‘Friesche Pellen’ of ‘weiten hintsjes’ genoemd. Die namen verwijzen naar de gekleurde, tarwevormige stippen op de veren. Die noem je pellen. Sinds er ook eenkleurige kippen binnen het ras zijn erkend, is de peltekening uit de naam gehaald en nu spreekt men over Fries hoen. Het ras komt als groot hoen en als dwerghoen voor.

Uiterlijk Fries hoen

Het Fries hoen is relatief klein en lichtgebouw. Dit ras heeft een tamelijk brede, goed afgeronde en hooggedragen borst en is nekelkammig. Het ras is er in twee kleurgroepen: de gepelde en de overige. De pellen bij de Friese hoenders bestaan uit zwarte of witte tarwekorrelvormige dopjes op gelijke hoogte aan weerszijden van de veerschacht. Het Fries hoen komt voor in veel verschillende kleurslagen.
Het Fries hoen is een sober ras. Daarom stonden ze vroeger ook wel bekend als ‘de legkip van het noorden’. Ze zijn gehard en hebben een goede weerstand tegen ziektes.


Karakter Fries hoen

Het zijn actieve, levendige kippen en hele goede vliegers. Het Friese hoen kan soms wat schrikachtig zijn.


Kippenposter

Wereldwijd zijn er zo’n 400 verschillende kippenrassen. Landlevens Margreet Welink maakte een prachtige poster van zestien verschillende kippenrassen van groot tot klein. Je kunt de poster downloaden door te klikken op de afbeelding hieronder.

Nog meer kippen

Wil je nog meer weten over kippenrassen? Bij Landleven.nl vind je ook artikelen over verschillende kippenrassen zoals Belgische kriel, zijdehoen en wyandotte. Of ontdek met de Landleven kipkiezer welk kippenras het beste bij jou past!


Kippenrassen op geïllustreerde poster.

Kippenrassen door Margreet Welink, klik op de afbeelding om te downloaden