Originele Bircher-muesli

Originele Bircher-muesli

Eigenlijk alle muesli- en cruesli-producten die u tegenkomt in het supermarktschap vinden hun oorsprong in dit recept uit 1900 van de Zwitserse arts Bircher-Benner. De verse (rauwe) en natuurlijke ingrediënten werken versterkend.
Bereidingstijd: 10 min.

Dit heb je nodig:

  • 3 el havermoutvlokken
  • 5 el koud water
  • 1 el citroensap
  • 1 appel, grof geraspt met schil en klokhuis
  • 2 el hazelnoten, grof gehakt
  • 2 el gecondenseerde melk

Zo ga je te werk:

  1. Doe ’s avonds de havermoutvlokken met het water in een kommetje en roer het door.
  2. Zet het tot de volgende ochtend in de koelkast.
  3. Roer er ’s ochtends de overige ingrediënten door en laat het nog vijf minuten staan.

Tips:
Je kan naar keuze ook ander fruit of andere noten toevoegen. Eventueel kan je ook wat rozijnen of gedroogde abrikozen mee laten weken bij de havermout.
De gecondenseerde melk kan je vervangen door gewone melk met suiker naar smaak, maar het hoort wel bij het originele recept en is juist erg lekker. Gecondenseerde melk staat verpakt in blikjes bij de koffiemelk in de supermarkt.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.