Rodekool in zoetzuur

Rodekool in zoetzuur

Een kruidig recept met rodekool.

Bereidingstijd: 15 minuten

Dit heb je nodig:

Voor 4 personen

  • 0,5 l wijnazijn
  • 0,5 l appelsap
  • 300 g rietsuiker
  • 10 kruidnagels
  • 10 peperkorrels
  • 1 kaneelstokje, in stukjes
  • 1/2 tl zout
  • 1 rodekool
  • 4 of 5 weckpotten van 0,5 liter

Zo ga je te werk:

  1. Meng de wijnazijn, appelsap, kruiden, zout en suiker in een pan en laat het mengsel vijf Ć” tien minuten doorkoken.
  2. Laat het volledig afkoelen.
  3. Verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd haar in vieren en verwijder de harde kern.
  4. Snijd of schaaf de kool in dunne slierten.
  5. Neem vier of vijf brandschone weckpotten van een halve liter (of meer kleinere) en verdeel de kool over de potten.
  6. Giet het afgekoelde azijnmengsel erover en schud de pot zodat de luchtbellen eruit zijn.
  7. Voeg eventueel extra azijn toe om de pot tot de rand toe te vullen.
  8. Laat de pot voor gebruik minimaal drie weken staan.
  9. Bewaar op een koele en donkere plek, bijvoorbeeld in de kelder.
  10. Dit gerecht is maximaal drie maanden houdbaar.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediƫnten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.