Brei een kippendoekje

Brei een kippendoekje

Als de boerin vroeger eieren ging rapen, sloeg ze een omslagdoek om de schouders om warm te blijven. Zo’n driehoekige gebreide doek heet daarom een kippendoekje. Hier vind je een patroon, van Kiki Visser van The Dutch Cottage, uit de breiworkshops die ze afgelopen jaren gaf tijdens Beleef Landleven.

Tijdens Beleef Landleven zijn de workshops kippendoekjes breien van Kiki Visser altijd drukbezocht. En de workshops op haar erf in het Zeeuwse Serooskerke waren meerdere keren volgeboekt nadat de patroontjes in het maartnummer van Landleven 2014 stonden.

Voor degenen die niet helemaal naar Serooskerke kunnen of willen afreizen is hier het basispatroon voor een kippendoekje.

Dit heb je nodig:

  • minimaal 100 g (sokken)wol van minimaal 333 m geschikt voor naalden van 3 mm dik (de kippendoekjes waren vroeger groter, maar zijn nu zo ontworpen dat ze uit 1 bol van 100 gram kunnen worden gebreid)
  • paar breinaalden van 3 mm
  • (oude) broche of sjaalspeld

Voorbereiding

Brei eerst een proeflapje van 10 x 10 centimeter. Met een 3 mm naald zou je uit moeten komen op 28 steken. Dit hangt af van het garen dat je gebruikt, van de pendikte en van je persoonlijke manier van breien (los of strak). Pas zo nodig het patroon van het kippendoekje of de pendikte aan.

Basispatroon

  1. Alle doekjes hebben dezelfde basis, het begin is in de nek. Zet 5 steken op. Brei 1 steek, 1 omslag (haal de draad onder de naald door en sla over de naald heen naar achteren), brei 1 steek, 1 omslag, brei 1 steek (dit is de middelste steek), 1 omslag, brei 1 steek, 1 omslag, brei de laatste steek.
  2. Volgende toer: brei alle steken en omslagen averecht.
  3. Volgende toer: brei 1 steek, 1 omslag, brei 3 steken, 1 omslag, brei 1 steek (is de middelste), 1 omslag, brei 3 steken, 1 omslag, brei 1 steek.
  4. Volgende toer: brei alle steken en omslagen averecht.
  5. Brei zo verder, maak telkens op de goede kant na de eerste, voor en na de middelste, en voor de laatste steek van de toer een omslag en brei de steken en omslagen aan de verkeerde kant averecht. Er komen zo steeds meer steken aan iedere kant van de middensteek. Door de meerderingen in het midden ontstaat de punt.

The Dutch Cottage

Bij The Dutch Cottage in Serooskerke wordt van elf verschillende schapenrassen van eigen erf wol gesponnen. Deze wol wordt vervolgens met de hand met natuurlijke verfstoffen gekleurd, wat resulteert in prachtige, diepe kleuren. Bestellen bij Dutch Cottage.