Speculaaspoppen

Speculaaspoppen

Voor vijf grote en tien kleine speculaaspoppen.

Aantal personen: 5 tot 10.

Dit heb je nodig:

  • 110 g boter (kamertemperatuur)
  • 90 g bruine basterdsuiker
  • flinke snuf zout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • een beetje citroenrasp
  • 100 g bloem
  • 1 el losgeklopt ei
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 1 deegroller
  • speculaasplankjes of koekjesvormen
  • 1 rol bakpapier

Zo ga je te werk:

  1. Roer de boter met de suiker, het zout en de kruiden tot een zachte massa.
  2. Roer er de citroenrasp, de gezeefde bloem en het losgeklopte ei doorheen tot er een homogeen geheel ontstaat.
  3. Kneed als laatste het gezeefde zelfrijzende bakmeel goed door het deeg.
  4. Voeg eventueel een scheutje water toe als het deeg te droog is.
  5. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een nacht, maar het liefst een dag rusten in de koelkast.
  6. Daar wordt de smaak voller van.
  7. Kneed het deeg nog even goed door en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad.
  8. Bestuif de houten speculaasplankjes ook met een beetje bloem.
  9. Duw het deeg met je vingers in de vormpjes en rol er daarna nog even overheen met de deegroller.  
  10. Snijd met een mes horizontaal het overtollige deeg af.
  11. Haal de speculaaspoppen uit de vorm en versier ze met wat geschaafde amandelen.
  12. Leg de poppen op een bakplaat die is bekleed met bakpapier en bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 170 graden.
  13. De kleine speculaasjes bak je in ongeveer 20 minuten gaar, de grotere in 25 minuten.

Tip: Grotere poppen komen vaak makkelijker uit de vorm dan kleine. Maar pas op: als ze warm zijn, breken ze snel.

Tip: Speculaaskruiden zijn kant-en-klaar te verkrijgen in de meeste supermarkten. Je kunt ook zelf een mengsel maken. De volgende gemalen specerijen horen daar in ieder geval in thuis: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, witte peper, gember en kardemom. Voor de afwisseling kun je anijs, koriander of foelie toevoegen.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.