Recept: kipjes van banket
Een banketstaaf kent iedereen wel, en een banketletter ook. Maar hebt u weleens banketkipjes gezien? Deze schattige kleine kuikens zijn gevuld met amandelspijs en vormen een heerlijke verwennerij op sinterklaasavond.
Ingrediënten:
- 250 g bladerdeeg, vers of uit de diepvries
- 350 g amandelspijs
- ½ – 1 ei
- 1 eidooier
- 1 el melk
Zo maak je banketkipjes:
- Laat, indien nodig, het bladerdeeg ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Knip de kip uit, trek hem liefst op karton over en gebruik deze als mal.
- Kneed de amandelspijs los met het ei.
- Haal de plakjes bladerdeeg los en snijd er met behulp van het malletje kleine kipjes uit.
- Leg één kipje op een met bakpapier beklede bakplaat. Schep in het midden een hoopje amandelspijs en smeer dit een beetje uit. Bestrijk de randen van de kip met een kwastje licht met water en leg er een tweede deegplakje op. Druk de randen goed aan. Druk de randen bij de staart aan met een vork; dat geeft een beetje het effect van veren.
- Ga door met kipjes maken tot het bladerdeeg of de amandelspijs op is.
- Klop de eidooier los met het scheutje melk. Bestrijk de kipjes netjes met dit mengsel. Bestrijk alleen de bovenkant, en probeer het niet te laten druppen naar de zijkanten.
- Bak de kipjes in de voorverwarmde oven in dertig minuten mooi goudbruin en gaar.
Eet smakelijk! Geniet van je banketkipjes!
Dit recept komt uit Landleven december. Deze editie staat vol met overheerlijke recepten voor de feestdagen!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.