Hete bliksem van appels en peren

Hete bliksem van appels en peren

Ook lekker met krokant gebakken speklapjes.
Aantal personen: 4.
Bereidingstijd: 40 min.

Dit heb je nodig:

  • 1,2 kg kruimige aardappelen
  • 400 g zoete appels (bijv. Jonagold)
  • 250 g zure appels (bijv. Goudrenet)
  • 400 g peren (bijv. Gieser Wildeman)
  • klontje boter
  • 1 tl gemalen kardemom
  • naar smaak zout

Zo ga je te werk:

  1. Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en leg ze in een ruime pan met een laag water.
  2. Schil de appels en peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
  3. Voeg het fruit toe aan de aardappelen en kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaar.
  4. Giet het kookvocht af, maar bewaar ongeveer een kopje.
  5. Stamp de ingrediënten tot een grove puree en voeg wat van het kookvocht toe om het geheel smeuïg te maken.
  6. Roer er als laatste het klontje boter, de kardemompoeder en zout naar smaak door.
  7. Lekker met krokant gebakken speklapjes.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.