Home > Tuin & Erf > De amaryllis: 10 opvallende weetjes
De amaryllis: 10 opvallende weetjes
De amaryllis is een populaire plant, met name rond de feestdagen. De snijbloem wordt vaak gebruikt in kerstboeketten en de bol in kerststukken. De grote, kleurrijke bloemen zijn ware blikvangers. Benieuwd naar deze plant? Landleven zet 10 feitjes over de amaryllis op een rijtje!
- De amaryllis komt de narcisfamilie. Er zijn 70 tot 75 verschillende soorten. De amaryllis komt in vele verschillende kleuren voor zoals rood, roze, wit, oranje, paars en geel. Maar er zijn ook meerkleurige varianten zoals wit met een rood randje of wit met roze aderen.
- De amaryllis komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Je ziet de bloemen ook veel in Oost-Brazilië, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.
- De wetenschappelijke naam van de Amaryllis is ‘Hippeastrum’. Dat is Grieks voor ‘Ridderster’ en een verwijzing naar de sterachtige bloemen.
- De amaryllis heeft ook een symbolische betekenis. De bloem staat voor trots en betoverende schoonheid, maar ook voor genegenheid en vriendschap.
- Hoewel de amaryllisbol een echte winterbloeier is, kan de bloem niet goed tegen vorst. Geef de plant in de winter dus een mooie plaats binnenshuis. De bloem houdt van een warm en licht klimaat en kan goed tegen de zon. Een plekje voor het raam is ideaal.
- De amaryllis wordt ook wel de reus onder de bloembollen genoemd. De bloembol kan een omvang hebben van maar liefst 25 tot 30 cm!
- De amaryllis is er niet alleen als bloem voor in een boeket, maar bestaat ook als tuin- of kamerplant én als amaryllisbol in wax.
- Je kunt de amaryllisbol planten tussen oktober en april, maar de voorkeur gaat uit naar na de vorstperiode. De bloem begint – afhankelijk van de temperatuur – na 7 tot 10 weken te bloeien.  Een warme en lichte plaats is daarbij van belang.
- Wil je de bol na de bloei bewaren? Dat kan! De bol kan de rest van het jaar verzorgd worden met water en af en toe plantenvoeding. Zodra het niet meer vriest, kun je de bol buiten zetten. Bewaar de amaryllisbol vanaf eind augustus of begin september op een donkere, koele plek in huis. De plant gaat dan in rust en de bladeren sterven af. Na die rustperiode – van 8 tot 10 weken – kun je de amaryllis weer in de zon zetten en water geven. Daarna zal je bol zal weer groeien en bloeien!
- De sappen van de amaryllis zijn giftig. Vooral voor katten kan dit erg gevaarlijk zijn. Neem direct contact op met de dierenarts als je denkt dat je kat aan de amaryllis heeft gezeten. Heb je uitgebloeide stengels afgeknipt of gesneden? Maak daarna de schaar of het mes én je handen grondig schoon.
Door
Linde Peters
Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.