Balkenbrij met ontbijtspek en gegrilde appels
Een ouderwets recept voor balkenbrij met spek en appel. Balkenbrij is een echt streekgerecht en wordt gemaakt van varkensvlees met boekweitmeel en kruiden. Elke regio heeft zijn eigen variant. Je eet dit gerecht bijvoorbeeld met roggebrood.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 10 minuten
Dit heb je nodig:
- 2 goudrenetten
- 0,5 tl gemalen kaneel
- 2 el olijfolie
- 12 plakjes gerookt ontbijtspek
- 4 plakken balkenbrij van 100 g
- klontje roomboter
Zo ga je te werk:
- Was de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor.
- Snijd de ongeschilde appels in plakken van een halve centimeter.
- Roer het kaneel door de olijfolie en bestrijk de appelplakken er aan beide kanten mee.
- Verhit een grillpan en bak de appel aan beide kanten een minuut.
- Bak vervolgens de plakjes ontbijtspek in een droge koekenpan knapperig.
- Neem het spek uit de pan en leg de plakken balkenbrij in het spekvet.
- Bak de balkenbrij op hoog vuur in twee à drie minuten aan beide kanten krokant, voeg eventueel een klontje roomboter toe.
- Leg de balkenbrij met het spek en de gegrilde appel op vier borden.
- Lekker met roggebrood.
Meer balkenbrij
Balkenbrij
Hét recept voor het bekendste streekgerecht van Nederland.
Recept voor rommelkruid
Breng balkenbrij op smaak met dit recept voor rommelkruid van culinair redacteur Klaske.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.