Bietjescake met glazuur

Bietjescake met glazuur

Een vrolijke versierde taart met een verrassende basis.

Aantal personen: 6-8
Bereidingstijd: 80 minuten

Dit heb je nodig:

  • 250 g suiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 3 el melk
  • 200 g bloem (gezeefd)
  • 2 tl bakpoeder
  • 0,5 tl gemalen kaneel
  • 0,5 tl versgemalen nootmuskaat
  • 150 g geraspte gekookte bietjes
  • 100 g grof gehakte walnoten
  • 125 g verse roomkaas
  • 125 g poedersuiker
  • 2 el kokend water

Zo ga je te werk:

  1. Meng de suiker met de olie tot een glad mengsel.
  2. Voeg de eieren een voor een toe en roer goed.
  3. Voeg daarna bloem, bakpoeder, kaneel en nootmuskaat toe en meng alles tot een egaal geheel.
  4. Doe een eetlepel van de bietjes in een kommetje en voeg daar een scheut kokend water aan toe.
  5. Het gekleurde bietjeswater dat je zo krijgt, gebruik je later in het glazuur.
  6. Roer als laatste de bietjes en de walnoten door het mengsel.
  7. Giet het deeg in een ingevet cakeblik en bak het in een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer een uur gaar.
  8. Laat de cake tien minuten afkoelen en haal de cake dan uit de vorm.
  9. Laat hem op een bord verder afkoelen.
  10. Roer voor het glazuur de roomkaas met de gezeefde poedersuiker goed door elkaar.
  11. Voeg steeds een theelepel van het rood gekleurde water toe, net zolang tot het glazuur een mooie roze kleur krijgt.
  12. Verdeel het glazuur over de afgekoelde cake.
  13. Versier de cake eventueel met roze suikerhartjes, glittertjes of wat ander moois.

Tip: Je kunt de bietjes grof of fijn raspen, wat je zelf het liefste wilt. Fijn geraspte bietjes zijn het minst herkenbaar en worden dus misschien sneller gegeten door huisgenoten die zich laten afschrikken door de naam van deze lekkernij!


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.