Oudejaarstraditie: Zeeuwse koenckelpot

Oudejaarstraditie: Zeeuwse koenckelpot

Op veel plaatsen is het ‘verleden tijd’, maar in het Zeeuwse Yerseke is de traditie nog springlevend: het lopen met een koenckelpot. Dorpskinderen gaan op Oudejaarsdag langs de deuren voor wat lekkers of een zakcentje. De Eerste Yerseksche Koenckelpotfanfare leidt de vrolijke optocht door het dorp.

In Landleven 10 kun je alles lezen over deze Zeeuwse decembertraditie. Wil je de Koenckelpotfanfare zelf eens meemaken? Dat kan, de fanfare is op Oudejaarsdag vanaf half twee tot drie uur in het centrum van Yerseke te horen en te bewonderen. Op de site vind je meer informatie over deze gezellige club dorpsbewoners én de route die ze gaan lopen. Iedereen is van harte welkom om deze traditie te aanschouwen.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.