Levend schilderij

Levend schilderij

Een zelfgemaakte compositie van rode, groene, paarse en grijze vet- en rotsplantjes. Met dit ‘schilderij’ heb je het hele jaar door een ander kunststukje aan de muur. Volg Alie van Veldhuizens aanwijzingen en maak je eigen creatie. Zie hoe de plantjes de winter overleven en in het voorjaar weer prachtig uitlopen.

Dit heb je nodig:

  • 1 x hardboard plaat 44 x 44 cm
  • 8 x hardboard latje 41 x 3 cm
  • 4 x hoeklatje in verstek gezaagd, 45,5 x 3 cm
  • Kippengaas 44 x 44 cm
  • Lijmpistool
  • Montagekit
  • Verf watervast
  • Acrylverf
  • Transparante lak
  • Nietmachine
  • Spijkertjes 2,0 cm
  • Potgrond
  • Diverse vetplantjes, boomschors en eventueel berkenbast

Zo ga je te werk:

  1. Boor in elke hoek van de plaat hardboard, zo’n 2 cm uit de hoek, een afwateringsgat met een doorsnede van 8 tot 10 mm.
  2. Bevestig rondom op de plaat 4 van de 8 latjes, zet vast met kleine spijkertjes.
  3. Bevestig de overige 4  latjes op de zojuist geplaatste latjes, in halfsteensverband, zodat de naden níet boven elkaar komen te liggen.
  4. Zet de bodem en latjes in de watervaste verf, om houtrot tegen te gaan. Verf, zodra de watervaste verf droog is, de bovenkant van de lijst, de binnenkant van de lijst en een klein deel van de bodem in de gewenste kleur acrylverf en laat drogen.
  5. Niet vervolgens het kippengaas op de lijst. Zet aan alle kanten vast en trek het gaas goed strak om doorzakken van de plantjes te voorkomen.
  6. Bevestig aan de achterzijde van het ‘schilderij’ in elke hoek en in het midden van elke lange zijde twee spijkertjes, ongeveer 2,5 centimeter uit elkaar. Draai tussen alle setjes spijkers wat ijzerdraad. Zo heb je op elke zijde een ophangpunt, dit hebt je nodig om het schilderij met enige regelmaat te kunnen roteren.
  7. Leg vervolgens in de lijst het tuintje aan. Gebruik goede kwaliteit potgrond, aangezien er maar een paar centimeter in de lijst kan. Schud de potgrond door het gaas, zodat het goed verdeeld. Blijf vullen tot de gehele bodem vol zit.
  8. Poot vervolgens de vet- en rotsplantjes. Gebruik laagblijvende rassen die snel wortel schieten. Maak met een oude schroevendraaier wat ruimte in de potgrond, druk het plantje voorzichtig door de mazen van het gaas heen en dek de worteltjes af met  aarde. Heb je een te groot plantje? Knip dan enkele mazen open, poot het plantje, en duw de mazen weer stevig aan.
  9. Poot de planten in een motief naar eigen inzicht, met randjes, vakken of vormen. Gebruik eventueel ook andere materialen zoals stukjes boomschors of berkenbast. Deze kun je vastzetten met hete lijm. De planten zullen in korte tijd nieuwe wortels vormen en groeien op die manier vast in het schilderij. In deze tijd, gedurende 6 tot 8 weken, laat je het schilderij nog plat liggen, op een zonnige plek. Vergeet niet om de plantjes regelmatig water te geven door ze te besproeien.
  10. Maak het schilderij af voor je het ophangt door de hoeklatten in de juiste kleur te schilderen en af te lakken met blanke lak. Bevestig de hoeklatten met montagekit rondom het ‘schilderij’.
  11. Geef je kunststukje een mooie plek op een stevige schutting of muur. Draai het schilderij elke 6 tot 8 weken 90 graden om de groeirichting te reguleren, omdat de plantjes naar de zon toe willen groeien.

Tips

Hang het schilderij niet in de volle zon.

Geef de plantjes in de groeiperiode matig water, één keer in de week is voldoende.

De plantjes groeien het best in voedselarme, goed gedraineerde grond.

In de winterperiode wanneer de groei stilstaat, slechts éénmaal in de twee weken water geven om verrotting te voorkomen.