Verzorging van een oude hobbykip: de beste tips & tricks!

Verzorging van een oude hobbykip: de beste tips & tricks!

Hoe kun je een oudere hobbykip het beste verzorgen? En waaraan herken je een oudere kip? In dit artikel delen we de beste tips om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je bejaarde kip kunt genieten!

Zo herken je een oude kip

Oude hobbykippen kunnen wel tien jaar worden. Hoe oud een kip wordt is onder andere afhankelijk van het ras en de manier waarop een kip wordt gehouden. Een oudere kip herken op verschillende manieren:

  • Een oude hobbykip legt minder eieren. Als je eieren met een misvormde of dunne schaal ziet, is de kans groot dat de kip binnenkort helemaal stopt met eieren leggen.
  • De poten van een oudere kip worden doorgaans wat dikker.
  • Een oudere kip kan wat voorzichter en moeizamer lopen. Dat komt door de ouderdomskwaal artritis.
  • De textuur van de kam verandert. Waarschijnlijk zijn er wat littekens zichtbaar. Dat komt door de snavels van andere hennen.
  • De snavel zegt ook veel over de leeftijd van de kip. Hoe lichter de kleur, hoe jonger de kip. Een jonge kip heeft gladde, geelachtige snavel heeft. Bij een oudere hobbykip zie je barsten op de snavel en is de kleur wat grijsachtig.
  • De conditie van de veren verandert. Een verschraald verenkleed met haarlijn wijst op een oudere kip.

Tips voor de verzorging van een oude hobbykip:

  1. Verlaag de zitstok zodat de oude kip er nog op kan komen.
  2. Maak de opgang naar het hok minder steil.
  3. Zet voer- en waterbakken op de grond.
  4. Minder rondlopen betekent minder slijtage van de nagels. Knip ze vaker bij, anders zitten ze in de weg.
  5. Geef oude kippen een eigen hok als jongere dieren letterlijk de pik op ze krijgen.
  6. Een oudere kip is minder snel. Zorg voor een veilige buitenren, waarin ze goed beschermd is tegen roofdieren en ongedierte. Controleer ook het nachthoek op kieren en spleten.
  7. Het is verstandig om oudere kippen jaarlijks preventief na te laten kijken door een dierenarts. Die kan kijken of je kippen geen last hebben van onderliggende ziektes en kan controleren of de nagels niet te lang zijn.
  8. Kippen zijn echte prooidieren en vaak goed in het verbergen van een ziekte. Houd het gedrag van een oude kip extra goed in de gaten. Stopt de kip met eten, krijgt ze diarree of gaat ze in bol in een hoekje zitten? Neem dan contact op met de dierenarts. Bekende ouderdomskwaaltjes bij oudere kippen zijn bijvoorbeeld: vederproblemen, problemen met het hart of de nieren of de groei van tumoren in het lichaam.