Kastanjes poffen: een heerlijke herfsttraditie!
Kastanjes poffen hoort bij deze tijd van het jaar. De kastanjes vallen weer van de bomen, dus tijd om aan de slag te gaan! Het is super simpel, met dit eenvoudige recept! Heerlijk als snack of doe de kastanjes in een salade of stoofschotel.
Welke kastanjes kun je poffen?
Gebruik tamme kastanjes als je ze wilt poffen. Die zijn zoet van smaak. Wilde kastanjes, ook wel paardenkastanjes genoemd, kun je niet eten. Die zijn namelijk erg bitter en kunnen buikpijn veroorzaken.
Kastanjes koop je in de supermarkt, maar kun je in de herfst natuurlijk ook volop in het bos vinden. Zorg dus wel dat je zeker weet dat je tamme kastanjes raapt voor consumptie. De huls van de tamme kastanje heeft meer stekels, dan die van de wilde kastanje. Daarnaast is de tamme kastanje platter. De wilde kastanje herken je aan de dikke, ronde vorm. Er zitten meestal drie vruchten in de tamme kastanje. De wilde kastanje heeft maar één vrucht in de huls.
Wat heb je nodig om kastanjes te poffen?
- Tamme kastanjes
- Scherp mes
- Oven of pan Â
- Klontje boter
Kastanjes poffen in de oven
- Haal de kastanjes uit de schil. Gebruik hierbij handschoenen. Spoel de kastanjes af.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal de kastanjes uit de schil en maak een kruisje met een scherp mes op iedere kastanje. Dit doe je aan de platte kant van de kastanjes.
- Leg de kastanjes op een bakplaat of rooster.
- Rooster de kastanjes 20 Ã 25 minuten en schud de kastanjes af en toe door.
- De kastanjes zijn klaar als ze openspringen en de binnenkant zacht is.
- Haal de kastanjes uit de oven en leg ze op een schone keukenhanddoek.
- Verwijder vervolgens de schil. Als de kastanjes nog warm zijn, gaat dit het makkelijkst.
Kastanjes poffen in een pan
- Net zoals bij het poffen in de oven, moet je eerst de schil van de kastanjes één voor één inkerven.Â
- Verwarm de pan op middelhoog vuur.
- Smelt een klontje boter in de pan en voeg de kastanjes toe.
- Zet een deksel op de pan en pof de kastanjes ongeveer 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de noot).
- Zorg dat de kastanjes niet aanbakken en schud ze regelmatig door elkaar.
- Zodra de kastanjes gepoft zijn, kan de pan uit.
- Let de kastanjes op een schone keukenhanddoek en verwijder de schil.
- Serveer de kastanjes met een vleugje zout, boter en peper. Eet smakelijk!
Linde werkt als freelance tekstschrijver voor het tijdschrift Landleven en de website Landleven.nl. Ze geniet van het buitenleven en is gek op dieren. Paarden in het bijzonder! Ze heeft twee kinderen.