Home > Lekker eten > Bakken > Tarte Tatin met kweeperen
Tarte Tatin met kweeperen
Kweepeer of -appel is een traditionele boerenvrucht die je kunt gebruiken voor smakelijke gerechten. Bijvoorbeeld deze tarte tatin: een omgekeerde taart.
Bereidingstijd: 20 min
Baktijd: 30 min
Dit heb je nodig:
- 500 g kweeperen
- 4 bladen bladerdeeg (diepvries)
- een beetje bloem (voor het uitrollen van het deeg)
- 60 g boter
- 60 g witte basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- 1 tl citroensap
Zo ga je te werk:
- Schil de kweeperen, verwijder hun klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes. Sprenkel het citroensap erover.
- Verdeel de boter in een pan en strooi er suiker over.
- Leg de plakjes kweepeer erop en strooi er een beetje kaneel over.
- Verhit het geheel circa acht minuten totdat de suiker karameliseert.
- Haal dan de pan van het vuur.
- Rol het (ontdooide) bladerdeeg uit op wat bloem en plak de vier bladen aan elkaar tot een geheel.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg het bladerdeeg over de kweeperen in de pan en druk het deeg voorzichtig langs de rand (let op: de karamel is erg heet).
- Zet de pan in de oven en bak de taart gedurende dertig minuten.
- Laat de pan uit de oven nog vijf minuten staan.
- Doe een groot bord op de pan, draai deze om en klop de taart voorzichtig los.
- Serveer nog warm, eventueel met slagroom.
Door
Klaske Bakker
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.