Appel-walnootcake

Appel-walnootcake

Deze luchtige, omgekeerde boomgaardcake met appels wordt extra feestelijk doordat hij royaal bestrooid is met grof gehakte walnoten. De kardemom geeft de cake iets kruidigs.

Ingrediënten

  • 4 appels
  • 175 g suiker, plus wat extra om over de bodem te strooien
  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kardemompoeder
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g walnoten, grof gehakt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm (doorsnee 23 centimeter) met bakpapier of vet hem in met boter.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd twee van de appels in blokjes en snijd de andere twee in partjes van ongeveer een centimeter dik.
  • Meng de suiker door de zachte boter en klop met een mixer tot het mengsel licht en luchtig is. Voeg een voor een de eieren toe.
  • Roer het bakpoeder en het kardemompoeder door het zelfrijzend bakmeel en spatel het meelmengsel door het suikermengsel.
  • Schep er daarna de in blokjes gesneden appel en de helft van de walnoten door.
  • Strooi een eetlepel suiker over de bodem van de springvorm en leg er daarna in een waaiervorm de schijfjes appel op. Schep daar voorzichtig het beslag over.
  • Bak de cake in ongeveer vijftig tot zestig minuten goudbruin en gaar. Test of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.