Winterstekken

Winterstekken

Een winterstek kan genomen worden in de rustperiode van planten, als de meeste bladeren gevallen zijn. In de praktijk is dit ongeveer van november tot maart. Kies een vorstvrije, droge dag om te stekken. Je hebt een snoeischaar nodig, touw, plantenlabels en potlood of watervaste stift.

  • Je neemt de stekken van eenjarige houtscheuten. Kies mooie rechte twijgen. De plant is in winterrust, dus knip niet te veel takken af en snoei niet te diep, dan overleeft de moederplant de stekactie zonder problemen. Met het echt snoeien van de struik wacht je tot het voorjaar, als de kans op flinke vorst geweken is.
  • Knip de onderzijde van de stek schuin af, op de verdikking net onder een bladpaar. Door schuin te snijden vergroot je het snijvlak en kan de twijg makkelijker wortels aanmaken. De bovenkant van de stek knip je recht af, boven een bladpaar. Met een kleiner snijvlak heb je minder kans op uitdroging en kun je onder- en bovenzijde bovendien goed onderscheiden.
  • Van de geknipte takken knip je de zachte, niet verhoute top af en de zijtakken.
  • Vervolgens deel je de tak in delen van ongeveer 20 centimeter, met minimaal twee bladparen, of ogen. Knip de onderste bladeren weg, maar laat het bovenste bladpaar zitten.
  • Zorg er goed voor dat je de stek niet omdraait. De onderkant moet in de grond en de bovenkant moet naar boven blijven steken.
  • Als je voldoende stekken hebt verzameld, leg je alle onderzijdes van de stekken op gelijke hoogte. Bind de stekken bij elkaar met het touw. Label de stekken duidelijk met naam en kleur.
  • Zet de stekken vervolgens voor tweederde in de grond. Kies hiervoor een beschutte en goed waterdoorlatende plek.
  • De stekken hebben verder weinig zorg nodig. Bescherm ze wel bij langdurig aanhoudende vorst en geef ze bij droogte in het voorjaar en in de zomer water. In september zullen de stekken voldoende beworteld zijn om ze in de tuin uit te planten.

Tip

Stekgrond of stekpoeder is bij de winterstek niet nodig.

Wortelstek

Vaste, kruidachtige planten kun je in het najaar vermeerderen door wortelstek. Gewone stekken van vaste planten, kruiden en heesters neem je het beste in mei, als ze flink zijn uitgelopen.

stappenplan wortelstek


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.