Leuk recept: pompoenbrood in pompoenvorm
Hoe bak je het allerlekkerste pompoenbrood? Op die vraag weet Linda Domburg wel het antwoord. In haar keuken in Alphen aan de Rijn bakt ze met zoveel plezier en enthousiasme brood, dat iedereen in haar omgeving met het broodbakvirus besmet wordt. Speciaal voor Landleven bakt ze haar favoriete recept: pompoenbrood in de vorm van een pompoen!
Een echte broodbakfanaat, zo is Linda Domburg te omschrijven. “Dit is een van mijn favoriete recepten. Je kunt er veel kanten mee op; je kunt het deeg vlechten of de bovenkant versieren met extra zaden. Als je het op de manier vormt zoals hier omschreven is, maak je er hele mooi pompoenbroden van.”
Dit heb je nodig voor pompoenbrood:
Voor het deeg:
- 900 g tarwebloem T65
- 50 g roggebloem T130
- 200 g actieve desem
- 4 g instant gist
- 20 g zout
- 570 g lauw water
Voor de zadenmix:
- 40 g lijnzaad
- 40 g sesamzaad
- 40 zonnebloempitten
- 80 g water
Verder nodig:
- 2 rijsmandjes
- keukentouw
- kaneelstokje
Zo maak je pompoenbrood:
- Begin een dag van tevoren met dit recept voor pompoenbrood. Rooster de zaden tien minuten op 170 graden (hete lucht). Meng vervolgens de geroosterde zaden in een kommetje met het water en laat het wellen tot de volgende dag. Meng de volgende dag alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom. Kneed het daarna twaalf minuten. Voeg vervolgens de geweekte zaden toe en kneed nog drie minuten door. Laat het deeg op een warme, vochtige plek rijzen. Vouw het deeg na dertig minuten. Laat het daarna nog 45-60 minuten rijzen.
- Verdeel het deeg van het pompoenbrood in twee stukken en bol ze licht op. Laat vervolgens 20 minuten rusten.
- Vorm daarna de deegbollen tot ze mooi op spanning staan en leg ze in (met rijstbloem bestrooide) rijsmandjes. Dek af en laat 45-60 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor.
- Leg vervolgens touwtjes op de deegbollen (zie foto’s), draai de mandjes om op een bebloemd werkblad. Bind daarna de touwtjes aan de bovenkant stevig vast om een mooie pompoenvorm te maken. Snij de ‘pompoenparten’ in met een scherp broodmes.
- Bak de pompoenbroden in een goed verwarmde oven op 220 graden. Bak ze vervolgens 25 minuten met stoom en daarna 12 minuten zonder stoom. Linda: “Ik bak in mijn Boretti-oven, deze is 90 centimeter breed. In de oven heb ik een pizza-steen liggen. In de oven kan ik vier batards tegelijk bakken. Als ik de broden in de oven leg, zorg ik voor stoom door onder in de oven een braadslee te zetten, gevuld met een flinke scheut kokendheet water. De ovendeur gaat daarna gelijk dicht. Door de stoom barst de korst mooi open tijdens het bakken.”
- Haal vervolgens de pompoenbroden uit de oven en laat ze afkoelen. Verwijder daarna voorzichtig de keukentouwtjes en steek in het midden van elk brood een kaneelstokje.
Nog meer pompoenbrood?
Volg Linda’s broodbakavonturen op Instagram via @lindadomburg Benieuwd naar nog meer tips voor het allerlekkerste pompoenbrood? Lees het volledige artikel nu in Landleven (editie september 2024). Bestel Landleven online!
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.