Zelfgemaakte ketchup

Zelfgemaakte ketchup

Culinair redacteur Klaske Bakker: “Zelf ketchup maken is leuk en niet moeilijk, en biedt volop mogelijkheden om te variëren met ingrediënten. Ketchup kan zoveel meer zijn dan een kloddertje saus bij de frietjes. Ik vind het leuk om echt een ‘volwassen’ ketchup te maken met een uitgesproken smaak. Maar: maak er gerust je eigen recept van!”
Bereidingstijd: 3 uur

Dit heb je nodig:

  • 1 wortel
  • 1 rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 scheut olijfolie
  • verse gember, ter grootte van een duim
  • 2 tenen knoflook
  • ½ rode peper, zonder zaadjes en zaadlijsten
  • 1 bosje verse basilicum, steeltjes fijngehakt en blaadjes apart
  • 1 el korianderzaad
  • 2 kruidnagels
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1,25 kg tomaten (trostomaten, cherrytomaten, gekleurde tomaten of een mengsel van deze)
  • 200 ml water
  • 200 ml rodewijnazijn
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker

Verder:
(hergebruikte) glazen flessen met een wijde hals. Maak de flessen en doppen voor het gebruik grondig schoon en spoel ze met kokendheet water. 

 

Zo ga je te werk:

1. Maak de wortel, de ui en de bleekselderij schoon en snijd ze in grove stukken. Giet een scheut olijfolie in een flinke pan en bak de groentes zachtjes aan. Schil het stukje gember en rasp het fijn. Maak de knoflook en de peper ook schoon en snijd deze in kleine stukjes. Voeg toe aan de groentes, samen met de fijngehakte basilicumsteeltjes, het korianderzaad en de kruidnagels. Breng goed op smaak met zout en peper. Laat alles een kwartier rustig bakken.

2. Voeg dan de gewassen en in vieren gesneden tomaten toe en het water. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat het heel zachtjes ongeveer een uur pruttelen.

3. Voeg dan de basilicumblaadjes toe en maak er met de staafmixer een gladde saus van. Giet deze twee keer door een zeef. Doe de saus in een schone pan en voeg de azijn en de suiker toe. Breng weer aan de kook, zet het vuur lager en laat pruttelen tot de saus de goede dikte heeft. Dit kan nog wel 1 tot 2 uur duren.

4. Kijk zelf naar de saus of deze al dik genoeg is. Is de saus nog dun? Laat haar dan wat langer pruttelen. Proef de saus en voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.

5. Giet de saus in de schone flessen, draai de doppen erop en laat rustig afkoelen. Na een week is de ketchup lekker op smaak. Ongeopend blijft de ketchup zeker een half jaar goed. Bewaar een geopende fles in de koelkast.

Tips:
– Varieer gerust met de groentes: gebruik een rode paprika of een ander soort ui, of voeg een halve venkel toe. Variëren met specerijen en kruiden kan ook: mosterdzaad, selderijzaad, kaneel en laurierblad zijn ook erg lekker.
– Voor een iets mildere ketchup halveer je de hoeveelheid azijn.
– De suiker kun je ook weglaten, vooral als de tomaten van zichzelf veel smaak hebben.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.