Fietsroute Land van Heusden

Fietsroute Land van Heusden

Een vestingstad, een unieke polder en een van de mooiste Nationale Parken van Nederland, deze fietsroute heeft het allemaal.

  • Deze fietsroute is 48 kilometer lang.
  • De startlocatie van deze route is Raadhuisplein 16, 5151 JH Drunen
  • Dit is een knooppuntroute.
Kaart Land van Heusden fietsroute

Knooppunt 83 of 1: Heusden

Heusden is de hoofdplaats van de historische landstreek Het Land van Heusden. De vesting, die vanaf 1968 een veertigjarige renovatie heeft ondergaan, is een goed voorbeeld van een vestingstad volgens het Oud-Nederlands Vestingstelsel. Kenmerkend is het feit dat de verdedigingswallen en bastions volledig van aarde zijn gemaakt. De binnenstad is één groot openluchtmuseum, en geheel historisch. Uniek is het stratenplan, dat nog uit de Middeleeuwen dateert. De geschiedenis van de stad en de omliggende gebieden Land van Heusden en Land van Altena kun je te weten komen in het Museum voor het Land van Heusden en Altena in het voormalige gouverneurshuis.

Knooppunt 2: Overdiepse polder

Tussen de Bergsche Maas en het Oude Maasje ligt in het rivierkleigebied de Overdiepse Polder. Het is in feite een langgerekt schiereiland dat ontstaan is na voltooiing van de Bergsche Maas. Vanaf 1904 is de polder gebruikt voor melkveehouderij, maar de afgelopen jaren heeft de polder een nieuwe bestemming gekregen. Bij een hoge waterstand van de Bergsche Maas lopen de dorpen en steden langs de rivier het gevaar om overstroomd te raken. Om de rivier de ruimte te geven en daarmee het gevaar voor de steden en dorpen te beperken, is de Overdiepse Polder aangewezen als overstromingsgebied.

Knooppunt 36: Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt gevormd door zandverstuivingen en naaldbossen. Hier vind je de grootste actieve zandverstuivingen van Europa, waardoor het gebied ook wel ‘de Brabantse Sahara’ wordt genoemd. Afwisseling vind je hier in het beekdal de Zandleij, waar ook natuurgebied De Brand ligt. Het gebied bestaat hier vooral uit moerassen, hakhoutbossen en natte weilanden.

Knooppunten fietsroute Land van Heusden

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Klik hier voor de originele versie van deze route met printoptie.


Fietsen 123
Door
Fietsen 123

Alex Wit maakt de fietsroutes voor Fietsen123, de fietsroutewebsite van Roularta Media Nederland, waar Landleven ook onderdeel van is. Hij is ook de routemaker voor de Landleven fietsroutegids.