Gezonde weide beheert zichzelf
Een natuurlijke weide heeft een grote variatie aan grassen en kruiden. Zo’n weide kan tegen een stootje. Als beheerder hoef je alleen soms alleen wat bij te sturen, want een gezonde weide onderhoudt in principe zichzelf!
In het meinummer van 2014 van Landleven lees je hoe je de kwaliteit van een weide kunt beoordelen en verbeteren en welke soorten je kunt aantreffen. Zoals boterbloem, dat ons vertelt dat de bodem aan de zure kant is, oftewel een lage pH-waarde heeft. Deze bodem kun je helpen met een eenmalige kalkgift. Klaver duidt juist op een gebrek aan stikstof.
3 tips:
- Je komt iets aan de weet over de kwaliteit van het grasland door één of enkele kluiten te beoordelen. Aan een kluit is van alles te zien. Of de bodem rul is met veel kruimels of juist vast, of hij vochtig is of droog, of er veel wortels en gangen van wormen zijn of bijna niet.
- Half maart is de goede tijd om een weide te bemesten. Met echte mest welteverstaan en niet met kunstmest.
- Een te eenzijdig grasbestand of kale plekken in de weide? De beste tijden voor doorzaaien zijn het voor- en najaar.
Tekst en foto: Arjan Wijnstra
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.