Kruidenrek van pallet

Kruidenrek van pallet

Maak dit duurzame kruidenrek van een oude pallet, een paar weckflessen en oude jampotten. Nu leuk voor in de keuken, maar in het voorjaar ook een origineel rek voor buiten, in de moestuin. Landlevens Alie van Veldhuizen laat zien hoe je te werk gaat.

Dit heb je nodig:

  • pallet
  • acrylverf, kwast
  • blanke lak
  • slangenklemmen met sluitingen
  • platte schroevendraaier
  • accuschroefmachine, kleine houtschroeven
  • oude weckflessen en jampotten
  • labels en draad/(rollade)touw
  • gedroogde en verse kruiden

Zo ga je te werk:

  1. Je kunt ervoor kiezen om de pallet van tevoren een kleurtje te geven. Alie: “Het hoeft niet netjes, maar zo hier en daar een lik verf, dat geeft de pallet een heel andere look.”
  2. Bepaal vervolgens waar je de verschillende weckflessen en jampotten wilt gaan plaatsen. Alie: “Houd er rekening mee dat er kruiden in moeten kunnen groeien, dus plaats de potten niet te dicht boven elkaar.”
  3. Neem een stuk slangenklem, bepaal per pot of fles de omvang plus een paar centimeter extra, en zet deze op de juiste plek op de pallet vast met een schroef. Zet de sluiting vast aan de slangenklem. Plaats de pot of fles in de ontstane ring en schroef de sluiting stevig vast, zodat de pot op zijn plek blijft zitten.
  4. Maak de potten vervolgens af door bijpassende labels te maken. Je kunt ze zelf knippen van dikker karton en beschrijven met watervaste stift in een mooie sierletter, of printen. Op het internet zijn talloze fraaie voorbeelden te vinden. Pons een gaatje in de bovenzijde van het label en verstevig dit met plakband of speciaal hiervoor bestemde plakrondjes. Deze vind je in elke boekwinkel en hobbyshop. Bevestig de labels met een (rollade)touwtje aan de potten.
  5. Vul de potten met gedroogde kruiden zoals bieslook, laurier, tijm, rozemarijn of peterselie. Ze kunnen in de luchtdichte potten lang bewaard blijven.
  6. De bovenste rij vulde Alie met verse kruidenplantjes. “Ik knip af wat ik nodig heb en het groeit zo weer aan. Heerlijk, altijd verse kruiden voorhanden.”

Alie’s tips

Ook bij de moestuin komt dit rek van pas. De afgesloten weckflessen zijn een prima opbergplaats voor bijvoorbeeld zakjes zaad (niet in de zon hangen). Schroef aan de onderzijde van het rek een aantal oogjes of haakjes om klein handgereedschap of werkhandschoenen aan op te kunnen hangen.


Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.