Cheesecake met bosbessen
Dit is een gebakken cheesecake, ook wel bekend als een New Yorkse cheesecake. Deze taart is machtig, romig en ronduit decadent. Een klein stukje is vaak al genoeg (en daarna kun je altijd nóg een stukje nemen…).
Bereidingstijd: 90 min.
Dit heb je nodig:
- 110 g biscuits
- 75 g boter
- 650 g verse roomkaas
- 125 ml zure room
- 200 g witte basterdsuiker
- 1 vanillestokje, alleen het merg
- 1 citroen geraspt en uitgeperst
- 3 el bloem
- 3 eieren
- 225 g blauwe bessen
- 1 sap van limoen
- 50 g suiker
Zo ga je te werk:
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Of stop ze in een stevig plastic zakje en sla ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekkruimels toe; roer dit even door.
- Vet een springvorm (doorsnede 20 centimeter) in met wat extra boter en bekleed de bodem en de randen ook met bakpapier (laat het bakpapier een stukje boven de rand uitsteken).
- Giet de koekkruimels op de bodem van de springvorm en druk ze aan met de achterkant van een lepel. Zet de taartbodem een kwartier in de koelkast.
- Maak ondertussen de vulling. Klop de roomkaas luchtig met de zure room en de suiker met behulp van een mixer.
- Voeg het vanillemerg en de citroenrasp toe. Voeg al kloppend het citroensap, de bloem en een voor een de eieren toe.
- Haal de taartbodem uit de koelkast.
- Verdeel 150 gram blauwe bessen over de bodem en schep daar het roomkaasmengsel over.
- Zet de taart in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat de taart daar tien minuten staan en verlaag dan de temperatuur naar 150 graden. Bak de taart nog vijftig minuten tot de vulling is gestold. Is dat niet het geval, laat haar dan nog tien minuten langer bakken.
- Haal de taart uit de oven en laat haar op een tochtvrije plek afkoelen.
- Maak een sausje door het limoensap aan de kook te brengen met het ‘lege’ vanillestokje en de suiker. Laat enkele minuten zachtjes koken, verwijder het vanillestokje en voeg de overgebleven blauwe bessen toe. Laat het sausje afkoelen voordat je het over de taart giet en serveert.
Tip: een gebakken cheesecake krijgt al snel een scheur in het midden. Officieel hoort dat niet, maar ik vind het niet erg. Voor de smaak maakt het namelijk helemaal niets uit. Als je wil, kan je het vermijden door de taart zo min mogelijk temperatuurschommelingen te laten ondergaan. De taartvorm in de oven plaatsen Ãn een grote ovenschaal met warm water helpt ook, maar is wat bewerkelijk.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.