Trots op … Texel / Zuid-Eierland

Trots op … Texel / Zuid-Eierland

De mooiste plekjes van het Texelse buurtschap Zuid-Eierland vind je in dit artikel. Vroeger had het water er vrij spel en raapten de eilandbewoners er meeuweneieren. Nu het land omdijkt is, is het een ruig, maar mooi stukje van Texel waar Wilma Vonk enorm van geniet. Ze laat het je graag zien in Landleven 6. Hier vind je een paar van haar geheime adresjes.

1: Tuinboerderij De Halm

“Texel is bij uitstek een wandeleiland. Extra leuk zijn de trekpontjes die je onderweg tegenkomt. Een van de ommetjes over Eierland start bij Tuinboerderij De Halm. Dat is meteen een leuk adres voor tuinplanten, en ze hebben een mooie showtuin.” Voor het ommetje volg je vanaf de tuinboerderij de gekleurde voetstapbordjes.

2. De brocanteschuur van Pieta Gieze.
3. Vlees van de Galloway koeien uit duingebied De Muy is te koop bij Vakslager Peter Haker.
4. Dit vlees wordt ook geserveerd bij restaurant L’Avenir in De Koog.

Natuurlijke verzorgingsproducten van Texelse schapenmelk.

5: Boutique Hotel Texel

Bij Boutique Hotel Texel hebben ze de verzorgingsproducten van wolvet ontwikkeld door boerderij De Noordkroon. Het wolvet uit de wol wordt verwerkt in hand-, voet- en gezichtscrème. Boerin Renske heeft ze zelf ontwikkeld.” Er zijn in heel Nederland verkooppunten.

De Eiland Galerie in de oude gemeenteschool op Texel.

6: Eiland Galerij

“Het Paaseilandbeeld is niet de enige reden om de Eiland Galerie in de oude gemeenteschool te bezoeken. Eigenaar Niek Welboren heeft de school gerestaureerd en het is leuk om de schoolgeschiedenis te kunnen bekijken in het Historisch Lokaal. De school is verder ingericht als kunstgalerie met de schilderijen van Niek zelf en sculpturen van zijn partner Kerstin Edelmann.

7. Buurthuis Bethel is af te huren voor feestjes, maar wordt vooral gebruikt voor klaverjasavonden, toneelvoorstellingen en bijeenkomsten van de vrouwenkring.

8. De Triaan

“We hebben drie vakantiewoningen op ons erf: De Triaan. Ik ben zelf gastvrouw van Nationaal Park Duinen van Texel en kan onze bezoekers dan ook van alles vertellen over dit mooie natuurgebied, dat op 500 meter van ons huis ligt.

Lees de hele reportage over Zuid-Eierland in Landleven 6.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.